X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1087

Un locuitor al capitalei ar trebui să muncească cel puțin 13 ani pentru a-și procura un apartament

3 sep. 16:00   Capitala
2326 0

Un locuitor al capitalei ar trebui să muncească cel puțin 13 ani pentru a-și procura un apartament. Acest indicator este de două ori mai dramatic decît media europeană. Totuși, situația arată mai bine decît acum 14 ani, cînd beneficiarii de ipotecă abia dacă reușeau să acopere, din salariu, a treia parte din mărimea ratelor ipotecare. Acum, o rată ipotecară echivalează cu un salariu și jumătate, susține expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

La modul practic însă, locuitorii capitalei spun că lucrurile sînt mai complicate. Pentru a-și cumpăra o locuință în capitală unii spun că ar avea nevoie de 50 de ani, iar alții susțin că o viață de om nu ar fi suficientă dacă ar aduna bani doar din salariu.

Statisticile oficiale arată că, în prezent, accesibilitatea unui apartament este de 4-5 ori mai mare decît acum 15 ani. Un moldovean, are nevoie, în medie de 10 ani ca să-și procure un apartament. Totuși, numărul apartamentelor noi cumpărate a scăzut de cel puțin trei ori în Republica Moldova în 2022.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: "Moldovenii cumpără circa 20% apartamente noi, restul, la mîna a doua. Dacă în 2006 trebuia să lucreze 43 de ani ca să cumpere un apartament, în 2020 s-a ajuns la 9,9 ani, iar în prezent este de 10,4 ani. Avem o ușoară îngreunare și este legat de faptul că prețul apartamentelor a crescut mai repede în ultimii doi ani decît veniturile."


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав