Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Toamna, anotimpul în care butoaiele sînt la mare căutare. Cumpărătorii, mai puțini decît anul trecut

5 oct. 2022,, 20:00   Capitala
2361 0

Toamna este anotimpul în care butoaiele sînt la mare căutare. De dimineață, în piața avicolă din Capitală, am găsit mulți oameni în căutarea unui butoi perfect pentru păstrarea vinului. Între timp, vînzătorii de struguri se plîng că sînt nevoiți să-și vîndă marfa la un preț mizer. Mai exact, unii o dau și cu trei lei kilogramul. Chiar și așa, cumpărători sînt foarte puțini, spun ei, transmite tv8.md.

Iarmarocul agricol de pe strada Cărbunarilor era plin, astăzi, cu oameni și lăzi cu struguri. Pe lîngă toate soiurile de struguri, au fost scoase în vînzare și butoaie pentru vin. Deși au cumpărători, comercianții spun că sînt mai puțini față de anul trecut:

Toamna este anotimpul în care butoaiele sînt la mare căutare. De dimineață, în piața avicolă din Capitală, am găsit mulți oameni în căutarea unui butoi perfect pentru păstrarea vinului. Între timp, vînzătorii de struguri se plîng că sînt nevoiți să-și vîndă marfa la un preț mizer. Mai exact, unii o dau și cu trei lei kilogramul. Chiar și așa, cumpărători sînt foarte puțini, spun ei.

Iarmarocul agricol de pe strada Cărbunarilor era plin, astăzi, cu oameni și lăzi cu struguri. Pe lîngă toate soiurile de struguri, au fost scoase în vînzare și butoaie pentru vin. Deși au cumpărători, comercianții spun că sînt mai puțini față de anul trecut:


„Da, anul acesta au fost mai multe vînzări față de anii precedenți. Anul acesta foarte mulți cumpărători, pentru că este foarte multă poamă pe piață, și butoaiele la fel, merg foarte bine”.

Cunoscătorii spun că vinul se păstrează mai bine și nu-și schimbă calitățile, dacă este păstrat în butoaie din lemn. Totuși, mulți le aleg pe cele din inox, deoarece sînt mult mai practice, mai spun ei:

„E bun, sigur că-i mai bun. De păstrat vinul, dar... butoiul de stejar e butoiul de stejar, oricum”.

„Bine, că acum ca ușurință, e butoiul din inox, dar ca tradiție și ca să simți că ai făcut vin, clar că butoiul din lemn nu se compară”.

Pentru unii, însă, nu contează tipul, ci mai degrabă, ce se află în ele:

„- Ceea ce se păstrează în butoi prefer.
- Deci nu contează de care, principalul să fie ceva acolo?
- Contează, dar noi nu vrem să facem, vrem numai de-a gata să aducem, ieftin și bun. Înainte se făceau și pentru brînză, și pentru miere, și pentru vin, dar acum, fac numai de 300 că-i mai scump”.

Și dacă unii alegeau butoiul potrivit, alții se grăbeau să cumpere cei mai frumoși struguri, pentru a face vin de casă:

„- Deci, în total, cîte kg?
- 290 undeva.
- Vreți să pregătiți vin?
- Da, facem în fiecare an cîte un pic de vin pentru familie, pentru prieteni. Facem regulat cum sar spune”.

„- 150 pînă ce. Vreau să mai amestec cu alte sorturi.
- Cu ce o să o amestecați?
- Am de Suruceni, sau...
- Cum vi se pare roada anul acesta?
- Foarte bogată.
- Și vinul o să se primească gustos, da?
- Eu cred că da”.

În ciuda secetei din acest an, recolta de struguri este destul de mare, ne-au spus unii vînzători. Dar, cu toate scumpirile din ultima vreme, oamenii spun că a devenit mai costisitor să lucreze vița de vie. Chiar și așa, ei nu au mărit prețul la struguri, pentru că nu prea au clienți:

„Nu ne este convenabil. Iată aceasta, Nova, o țin la cinci lei, dar și cu patru o dau, Kraska deja e șapte, o dau și cu șase, și tot așa. Iată acolo, Moldova, cu trei și jumate o dau și tot nu-i lume”.

„Nu-s cumpărători. Și lucrăm degeaba tot anul împrejur. La urmă, cînd dai s-o realizezi, n-avem unde realiza. Și dacă chiar de realizăm, o parte oarecare, o dăm mai mult degeaba. Și nu ne scoatem nici banii care-i cheltuim, în afară de munca noastră, sacrificiul nostru”.

Prețul mic la struguri a fost observat și de cumpărători:

„Chiar eu ca cumpărător, eu nu știu ce au producătorii din ceea ce au produs, dar e mic. Adică, bine, pentru mine ca cumpărător, este extraordinar, dar nu știu pentru producători”.

Astăzi, la piață, prețurile la struguri varia între 3,5 și 8 lei kilogramul, în funcție de soiul de poamă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?