Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Termoelectrica vrea un tarif mai mare la căldură. Cum își argumentează cererea

10 feb. 2023,, 07:15   Capitala
3447 1

Deși a promis că până la Revelion blocul numărul trei va fi pus în funcțiune, Termoelectrica n-a reușit nici până acum să se țină de cuvânt. Între timp, costul reparațiilor a ajuns deja la 7 mln de lei. În schimb, întreprinderea vrea să scumpească agentul termic.

Noul tarif pe care insistă este cu 800 de lei mai mare și îl motivează prin faptul că prețurile nu au fost ajustate din octombrie, notează tv8.

„Cererea depusă este argumentată, ținând cont că începând cu 1 octombrie sau majorat prețurile la gaze natural, care sunt în vigoare și în prezent. Iar la calculul prețului la energia electrică, produsă de Termoelectrica și, respectiv, la tariful pentru energia termică la momentul respectiv, s-a luat în calcul prețul mediu pentru anul 2022”, a declarat directorul Termoelectrica, Vasile Leu.

Termoelectrica vrea să scumpească energia termică cu 800 de lei pentru o giga/kalorie. Asta înseamnă peste 3 mii 656 de lei, față de 2 mii 854, cât plătim în prezent. Nu am reușit să aflăm câte gaze și câtă păcură folosește acum Termoelectrica, ci doar că păcura este utilizată la blocul energetic nr.2, care produce căldură. Asta în timp ce cazanele care generează electricitate funcționează cu gaze.

În ultimele luni defecțiunile la Termoelectrica se țin lanț. În ianuarie a fost oprit blocul energetic nr.2, din cauza unei probleme la conductele cazanului, iar acum acesta este singurul funcțional. La finele săptămânii trecute blocul 1 a fost oprit, iar cel cu numărul trei nu a mai fost repus în funcție din noiembrie. Asta deși conducerea întreprinderii dădea asigurări că la 1 ianuarie acesta va fi pornit. Acum ei explică întârzierea prin faptul că scoaterea conductelor în afară este un proces mult prea complicat.


„Noi am contactat producătorul, am primit schița de proiect. Am executat la 90 de procente toate lucrările de repozare”, a vorbit directorul tehnic Termoelectrica, Alexandru Lupan.

Deși s-a stabilit că principala cauză a scurgerilor din cele trei conducte a sistemul de răcire este metalul care s-a uzat de-a lungul timpului, experții din comisia care a examinat cauza defecțiunii cred că o parte din vină aparține și firmei care le-a instalat acum mai mult de 40 de ani, o companie din Federația Rusă.

„Problema este că producătorul, știind că au mai fost astfel de incidente similare în alte orașe, nu a luat și nu a actualizat protocoalele. Ca să le spună la toți care sunt clienți, măi oameni buni, uitați-vă s-a întâmplat așa ceva. Când mai faceți reparații, trebuie să atrageți atenție la asta și asta și asta. Producătorul nu a făcut asta, iar atunci când s-a făcut caietul de sarcini întreprinderea nu știa ce lucrări mai trebuie să pună”, a menționat expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

Administrația întreprinderii spune însă că nu are pretenții față de compania Horus, care a înlăturat în toamnă o altă defecțiune, care nu avea nicio tangență cu țevile de răcire. Pentru aceste lucrări Termoelectrica va plăti aproximativ 1,6 milioane de lei, pe lângă cele 5,4 milioane plătite anterior.

Cert este că aceste lucrări, de reamplasare a conductelor vor trebui făcute și la celelalte două generatoare, iar asta înseamnă alte cheltuieli. Lanțul acestor defecțiuni în serie poate fi oprit doar construind blocuri energetice noi, spun reprezentanții Ministerului Infrastructurii. Deși autoritățile au deja un proiect în acest sens, implementarea lui va dura cel puțin cinci ani.

1
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?