Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Sortarea și prelucrarea deșeurilor: Cît se plătește pentru acest serviciu în România

26 feb. 2021,, 04:00   Capitala
10051 0

Tot mai multe țări își îndeaptă atenția spre prelucrarea și sortarea deșeurilor, ca parte a obiectivului major de protejare a mediului înconjurător.

Cu toții ne dorim să trăim într-un mediu mai curat, mai îngrijit, să respirăm aer nepoluat și să fim siguri de calitatea apei pe care o consumăm zilnic. Depozitarea deșeurilor sub cerul liber, inclusiv a deșeurillor de plastic care în mod normal pot fi reciclate, compromit din start acest obiectiv, important atenționează experții.

Uzinele de sortare și prelucare a deșeurilor par să propună cele mai bune și sigure soluții în acest sens. Astfel de întreprinderi există peste tot în lume, însă funcționarea și întreținerea lor presupun anumite costuri.

Spre exemplu stația de sortare a deșeurilor din Iași, România, gestionată de un operat privat, funcționează în baza tarifului achitat de locuitorii municipiului, în valoare de 2 euro de persoană pe lună. Taxa propriu-zisă de sortare a deșeurilor constituie 25 de euro pentru o tonă deșeu. Investiția publică în acest obiectiv a constituit 10 milioane de euro.

Și în R.Moldova, problema reciclării deșeurilor a ajuns în vizorul opiniei publice după ce singura uzină de sortare a deșeurilor mixte din Chișinău a anunțat că se închide, din cauza lipsei de resurse financiare. Uzina sorta 40% din tot deșeul produs de municipiu, astfel diminuînd presiunea asupra gunoiștii de la Țînțăreni. Proiectul a eșuat, spun conducătorii întreprinderii, din cauză că nu au primit cofinanțare de la Primărie, iar alte surse de finanțare nu s-au găsit. Subiectul a stîrnit dezbateri aprinse și în Consiliul Municipal Chișinău.


În timp ce unii consilieri au spus că municipalitatea nu trebuie să sprijine această întreprindere, alții spun că este o sălbăticie să nu promovezi proiecte care au drept scop prelucrarea deșeurilor.

Dar o și mai mare sălbăticie, în opinia redacției noi.md, este propunerea unor consilieri municipali și conducători din Primărie de a anunța concurs pentru construcția unei astfel de întreprinderi, în timp ce o asemenea întreprindere există, în construcția și exploatarea sa au fost investite circa 10,0 mil. de euro și ea poate fi ușor de reconstruit astfel încît să proceseze toate deșeurile municipiului. Totodată, proprietarul este dispus să colaboreze cu municipiul și în condițiile unui parteneriat onest de stat și de întreprinderii comune și să examineze problema vînzării în totalitate a uzinei, proiectată și construită după ultimele tehnologii. Cu toate acestea, antreprenorii sus menționați din cadrul autorității locale nici măcar nu vor să audă despre asta. Ei au un singur argument: ”Cineva l-a rugat să construiască această întreprindere de reciclare a gunoiului?”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?