Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Soarta mozaicului de pe clădirea Centrului de Tineret „Iuri Gagarin” rămîne incertă (FOTO)

4 mai. 2018,, 16:11   Capitala
12316 0

Încă un mozaic care pe vremuri reprezenta un monument cultural al capitalei riscă să fie distrus.

Este vorba de fresca „Plugarul Universului”, realizată de Aurel David, pe un perete al Centrului de Tineret „Iuri Gagarin”, unde, în perioada URSS, a fost inventată prima lampă de economisire a energiei.

Tot mai mulți cititori se întreabă care este soarta Centrului și, implicit, a mozaicului impunător de pe clădire. Un vizitator al portalului nostru de știri a expediat pe adresa redacției mai multe imagini din care se vede că o companie de construcție a început înălțarea în zonă a unui imobil.

Contactat de reporterul portalului Noi.md, șeful Direcţiei relații publice a primăriei capitalei, Vadim Brînzaniuc, a menționat că atît terenul, cît și edificiul fostului centru de cultură a fost cu mulți ani în urmă privatizat, iar actualul proprietar al terenului are dreptul să facă ce vrea cu acesta.


Brînzaniuc spune că nu cunoaște cine este actualul proprietar al terenului și nici ce urmează să apară pe acest teren în viitor, deoarece autoritățile nu au dreptul să intervină într-un spațiu privat.

Fostul centru de tineret, care se află pe strada Melestiu, a fost construit pe banii cîștigați de comsomoliști și a fost deschis oficial în anul 1972, iar în prezent se află în ruine. Complexul, care includea o sală pentru concerte, un salon mare cu două niveluri, fîntîni arteziene cu pești vii decorativi, o bibliotecă, sală de gimnastică, hotelul „Trandafir”, restaurantul „Valea Trandafirilor”, dar și multe altele, a găzduit diferite concursuri și evenimente culturale pentru tineri.

Distrugerea Centrului a început odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, continuînd și după privatizarea clădirii.

Cu toate acestea, într-o sală a fostului centru a fost amenajat un cort de tenis, funcțional și în prezent. Alte două terenuri de tenis activează în aer liber. Proprietarii acestora îl iau în arendă, însă au refuzat să ne spună de la cine.

Pe gardul care îngrădește zona Centrului există un panou cu numărul de telefon al companiei de construcții care realizează lucrări în zonă. Am încercat în nenumărate rînduri să luăm legătura cu reprezentanții companiei, însă aceștia au fost de negăsit. Potrivit datelor de care dispunem, imobilele fostului Centru Național al Tineretului sînt date în chirie pînă în anul 2020, pe cînd terenul aferent Centrului este o proprietate a statului.

Pînă atunci, soarta Centrului și a mozaicului realizat de Aurel David rămîne incertă, iar potrivit unor surse neoficiale, în următorii ani, în zonă urmează să fie ridicate mai multe blocuri de locuit.

De menționat că Aurel David este și autorul legendarei linogravuri ”Arborele Eminescu”.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?