Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 26 ianuarie 2021

14:40 // Consilierii au revenit la ședință și îl invită pe viceprimarul Victor Chironda să dea explicații privind situația creată cu întreprinderea ABS.

Între timp, consilierul PL Ion Cebanu cere vot de neîncredere pentru primarul Ion Ceban, pentru că nu se prezintă la ședințele CMC. Ceilalți consilieri menționează că o astfel de propunere este ilegală.

„Noi de jumătate de oră ascultăm aberațiile unor din PL care vor să recupereze pierderile politice și dezastrul din ultimii 10 ani din oraș. Un circ ieftin”, a replicat Alexander Odințov, consilier PSRM.

13:40 // Consilierii au anunțat o pauză de masă.

13:10 // МСК обсуждает вопрос переработки мусора в Кишиневе. Советник от Партии социалистов Василий Киртока предлагает создать комиссию, которая изучила бы вопрос переработки отходов в Кишиневе.


«Предлагаю создать комиссию, которая наведет порядок в этом отношении. Комиссия должна изучить историю вопроса в том, что касается карьера «Пурчел», ABS и полигона в Цынцаренах. У нас здесь, в совете, есть так называемые борцы, которые всегда с кем-то или с чем-то борются, они подходят к микрофону и говорят, что здесь есть интересы, но у нас очень мало тех, кто выходит и говорит, что нужно делать. Мы не выходим, потому что боимся этих демагогов, которые с честным лицом несут чушь и оскорбляют людей», – заявил Киртока.

13:10 // CMC discută problema prelucrării deșeurilor din mun. Chișinău. Consilierul socialist, Vasile Chitoca propune crearea unei comisii care ar examina problema prelucrării deșeurilor în municipiul Chișinău.

”Propun să facem o comisie care ar face ordine în acest subiect. Comisia trebuie să studieze istoria problemei privind ”Mina Purcel”, „ABS” și Țînțăreni. Noi avem aici în consiliu așa numiți luptători care mereu luptă cu cineva sau ceva, ei vin la microfon și spun că aici sînt interese, dar avem foarte puțin care ies și spun ce trebuie de făcut. Noi nu ieșim că ne temem de acești demagogi care ies și cu o față cinsită vorbesc prostii și jignesc oamenii”, a declarat Chirtoca.

12:11 // S.A Apă-canal își propune să schimbe contoarele învechite de apă. Potrivit întreprinderii acest lucru urmează să fie făcut din contul companiei și nu a consumatorilor. De asemenea instituția spune că a reușit să reducă din volumul pierderilor, după ce a renovat rețeaua de apă din diferite sectoare.

11:20 // Consilierii PSRM, PAS, PD și Forța Nouă au votat pentru remiterea proiectului privind sterilizarea animalelor străzii la reexaminare. Deși au votat 32 de consilieri, președinta ședinței a anunțat despre doar 29 de voturi.

10:30 // La ședință sînt prezenți 35 de consilieri. Se examineaza o decizie anterioară a CMC privind amplasarea stațiilor PECO în Chișinău, votată în august 2020. „A fost votată chiar de mine și o mai mare incompetență nu am văzut. Această decizie contravine unei Hotărîri de Guvern”, a declarat Corneliu Pîntea, consilier al Partidului Unității Naționale.

„De ce ai tăcut cînd băgai acest proiect pe ordinea de zi?. El a fost inclus ilegal, nu are vreun aviz de la comisii, oricum ați votat, pentru interese, bani și „șurî-murî”.

La 100 de mii de locuitori avem un coeficient foarte mare de stații PECO. Acest lucru trebuie oprit”, a declarat Valerii Klimenco, consilier Partidul Șor.

„De fapt decizia asta și urma să stabilească și să aducă multă claritate în această problemă”, a replicat Pîntea.

„Aici nu trebuie să ne ocupăm de politică ci doar cu problemele orașelor. Nu să ne uităm nici din dreapta și nici din stînga. Vreau să vă atrag atenția că Comisia care se ocupă cu problemele construcțiilor tot timpul trage atenția la valoarea proiectului de decizie care tinde să fie supus discuțiilor publice. Proiectul domnului Pîntea este bine venit dar el trebuie totuși să fie completat, să îl trimitem la reexaminare dar cu careva completări. Cred că noi vom pregăti alt proiect de decizie și îl vom propune pentru examinare Consiliului cu respectarea tuturor formalităților”, a declarat Vasilii Chirtoca.a declarat Vasilii Chirtoca, ales local PSRM.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load