X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Se cere numirea urgentă a conducerii Comisiei Electorale Centrale

2 aug. 2021,, 14:21   Capitala
2608 2

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a anunțat că a expediat în atenția deputaților Parlamentului Republicii Moldova un apel privind numirea noii componențe a Comisiei Electorale Centrale și realizarea unor obiective prioritare în domeniul electoral.

A fost emisă și o listă privind completarea legislației cu reglementări plenare și explicite în vederea sancționării mai multor fenomene sau introducerea unor mecanisme alternative de vot.

„Ținînd cont de faptul că mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) a expirat pe 16 iunie 2021, fiind prelungit pentru un termen de maximum 90 de zile, pînă la numirea noii componențe CEC, în conformitate cu art. 17, alin.6 al Codului Electoral. Reiterînd suspiciunile de influență politică asupra CEC, fapt subliniat în declarația Coaliției Civică pentru Alegeri Libere și Corecte cu privire la scrutinul parlamentar anticipate din 11 iulie 2021”, se arată în apelul CALC.

Astfel, organizațiile semnatare solicită Parlamentului să desemneze în termene legale noii membri ai CEC, pe criterii de profesionalism, integritate, meritocrație și nu în baza loialității politice. În același timp, se solicit organizarea unui proces public de numire a noilor membri în componența CEC și să fie asigurată reprezentarea egală a femeilor și bărbaților la desemnarea noilor membri ai instituției.

„Totodată, în perspectiva modificării Codului Electoral, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte susține necesitatea revizuirii mecanismului de constituire a Comisiei Electorale Centrale, astfel încît să fie consolidată independența și reziliența instituției în raport cu factorii politici, precum și să fie asigurat caracterul permanent al mandatului de membru CEC. De asemenea, Coaliția solicită Parlamentului să modifice legislația electorală și cea conexă în corespundere cu adresele Curții Constituționale, constatările și recomandările misiunilor naționale și internaționale de observare a alegerilor, precum și cu standardele internaționale în materie electorală elaborate de OSCE, Comisia de la Veneția, Consiliul Europei etc”, se menționează în apel.


Totodată, organizațiile semnatare ale acestui apel solicită deputaților să completeze legislația electorală cu reglementări plenare și explicite, pentru a sancționa fenomene precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative, transportarea organizată ilicită a alegătorilor în ziua alegerilor, utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare, utilizarea imaginii cultelor religioase în campania electorală.

De asemenea, se mai solicită și implementarea mecanismelor alternative de vot, îmbunătățirea mecanismului de supraveghere și control a finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

Reprezentanții CALC consideră necesară și reglementarea mai explicită a mecanismului de contestare a acțiunilor/inacțiunilor organelor electorale și concurenților, în perioada electorală și nemijlocit din ziua alegerilor, îmbunătățirea legislației privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă, reglementarea detaliată și expresă a atribuțiilor și responsabilităților consiliului Audiovizualului în perioada electorală și revizuirea legislației privind utilizarea imaginii organizațiilor internaționale și a instituțiilor publice, atît din țară, cît și de peste hotare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?