X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

S-a aflat cine se face vinovat de mirosul urît din capitală

1 sep. 2020,, 07:30   Capitala
3900 1

„Zeci de agenți economici din capitală deversează ape uzate în sistemul public de canalizare, ce depășesc considerabil valorile maxim admisibile de concentrare de substanțe nocive, fără a fi efectuată preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite, înainte de deversare”.

Constatarea a fost făcută în cadrul raportului privind cauzele mirosului neplăcut, ce vine de la Stația de Epurare, prezentat ieri la ședința CMC, la solicitarea consilierei PL Veronica Herța, scrie unimedia.info.

Actualmente, circa 47 de agenți economici mari deversează apele uzate în urma proceselor tehnologice în canalizarea publică municipală, deoarece nu dispun de stații proprii de preepurare a apelor. Anume această situaţie favorizează mirosul neplăcut de la Stația de Epurare. Informația a fost prezentată, astăzi, la ședința CMC de către viceprimarul Ilie Ceban.

Totodată, potrivit viceprimarului, S.A. Apă Canal Chișinău nu utilizează toate pîrghiile de care dispune, pentru a responsabiliza și trage la răspundere agenții economici care încalcă legislația.

„Agenții economici deversează apele uzate nu ziua, atunci cînd se prelevează probele, ci în orele tîrzii sau dimineața, atunci cînd grupele mobile nu sînt în teritoriu. Directorul S.A. Apă Canal Chișinău urmează să creeze grupe mobile, să fie identificate adresele cu risc sporti, există o listă cu cel puțin 47 de agenți economici mari, care deverseazăape uzate și să fie efectuate verificări inopinate la aceste adrese, în următoarele 60 de zile, să fie informat gentul economic în momenutl prelevării probei. Deja au fost indentificați agenți economici care depășesc de 10 ori limitele admisibile, să fie expediate prescipții de remediere a problemei, în caz contrar, să fie deconectați de la sistemul public de canalizare”, a precizat Ilie Ceban.


„Situația este monitorizată în permanență și nu vom permite să fie admise încălcări, mai ales că s-a constatat că managementul ineficient și lipsa acțiunilor prompte în vederea lichidării acestei probleme sînt principalii factori care au generat reapariția mirosului urît în municipiul Chişinău”, a declarat primarul general, Ion Ceban.

La mijlocul lunii august a fost constituit un grup de lucru care să analizeze toate circumstanțele și cine s-ar face vinovat de mirosul urît din capitală. Totodată,a edilul anunța că grupul de lucru va prezenta un raport amplu și propuneri concrete privind soluționarea problemei.

La 21 august, directorul Apă-Canal Chișinău, Anatolie Lichii, declara că mirosul neplăcut în oraș la moment nu este de la Stația de Epurare. Cu toate acestea, cetățenii continuă să-și exprime nemulțumirea pe rețelele de socializare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?