COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rampa pasajului subteran de lângă Spitalul Municipal Nr.1 e impracticabilă

Rampa pasajului subteran de lângă Spitalul Municipal Nr.1 e impracticabilă

Rampa recent instalată la intrarea în pasajul subteran de lîngă stația de troleibuz a Spitalului Clinic Municipal Nr.1 este impracticabilă pentru persoanele în scaune rulante şi pentru părinții cu copii în cărucioare.

Concluzia aparţine reprezentanţilor Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și ai organizațiilor membre ale Platformei civice „Chișinăul Accesibil pentru TOȚI”, transmite IPN.

Ludmila Iachim, director executiv al Asociaţiei „Motivaţie” din Moldova, utilizează scaunul rulant de 30 de ani. „Această rampă este impracticabilă. Fiind o persoană care circulă singură, fără însoţitor, pentru mie este important să ajung peste tot. Această rampă poate duce la traumatisme. Este nevoie de o persoană sau două dacă am fi să coborîm. Dar nu aş risca. Noi salutăm iniţiativa reprezentanţilor Primăriei pentru modificările pe care le fac, dar cel mai important este ca ei să discute soluţiile pe care le propun cu societatea civilă”, a spus Ludmila Iachim.

Vitalie Meşter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a precizat că vor supune evaluării pasajele subterane din capitală în care s-au desfăşurat sau urmează să se desfăşoare lucrări de reparaţie. „În găsirea soluţiilor pentru a asigura deplasarea independentă şi fără risc de traumatizare a persoanelor cu mobilitate redusă, trebuie să fie implicate direct persoanele respective”, a spus Vitalie Meşter.

Iniţiativa de evaluare a accesibilități trecerilor subterane din Chișinău a venit, spun organizatorii, din necesitatea instituirii practicii de consultare, de către administrația municipiului, a beneficiarilor finali ai lucrărilor de construcție și renovare a infrastructurii urbane. „Pornind de la premisa că spațiile și clădirile municipale sînt bunuri publice, care sînt reparate din banii bugetului orășenesc, de accesul la acestea ar trebui să beneficieze, în egală măsură, toți cetățenii capitalei, inclusiv persoanele cu dizabilități, oamenii în etate, părinții cu copii mici”, spun aceştia.

Reprezentanţii Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și ai organizațiilor membre ale Platformei civice „Chișinăul Accesibil pentru TOȚI” au venit cu un apel public către primarul capitalei, ca organizaţiile care reprezintă persoanele cu dizabilităţi să fie invitate la consultările soluţiilor care urmează sa fie implementate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load