COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 523
Coronavirus stiri: 7842

Primarul capitalei cere implicarea guvernării în problema combaterii ambroziei

25 aug. 2021,, 14:23   Capitala
1716 0

Problema combaterii ambroziei, care dă bătăi de cap la sute de mii de moldoveni, este una națională și poate fi soluționată doar cu implicarea autorităților centrale a statului.

Declarația a fost făcută de primarul general al capitalei, Ion Ceban, în cadrul unui briefing de presă.

”Aș vrea să accentuez în această perioadă au fost ample acțiuni desfășurate pe teritoriul mun. Chișinău. Au fost întreprinse un set de acțiuni pentru a combate fenomenul generat de această plantă. În total în această perioadă au fost distruse chimic 51 de focare mari ceea ce constituie aproape 23 de hectare, pe cînd prin metode tehnice au fost distruse peste 11 hectare”, a declarat Ceban.

Totodată, edilul a menționat că a fost creată o hartă interactivă unde sînt amplasate în regim real informații privind terenurile cu ambrozie de pe teritoriul municipiului, însă autoritățile locale nu pot interveni pe terenurile publice sau cele private.

”Ceea ce vreau să fie foarte clar, aceste focare municipale noi le cunoaștem, cît privește terenurile private și publice, noi acolo nu prea putem interveni. Ca să fie foarte clar nici preturile, nici instituțiile specializate ale primărie mun. Chișinău nu sînt în drept să amendeze gestionarii de terenuri pe care crește această plantă. Au fost întreprinse măsuri de avertizare a agenților, soluția pentru nimicirea în totalitate a acestei plante este de responsabilitatea fiecărui în parte”, a spus Ceban.


Primarul general al capitalei a menționat că dacă în municipiu situația este cît de cît monitorizată, în ceea ce privește suburbiile lucrurile sînt mult mai complicate.

”Avem o altă problemă gravă, dacă pe teritoriul orașului situația o putem monitoriza în suburbii situația este destul de gravă. Cînd ne adresăm primarilor ei ne spun că nu au nici echipament, nici oameni și nici resurse. Avem probleme foarte mari cu lanuri de ambrozie, am solicitat la începutul lunii mai convocarea și identificare resurselor pentru nimicirea plantei în zona de centru a RM”, a mai declarat edilul.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X