Criza energetică stiri: 800
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Primarul anunță anularea tuturor evenimentelor din capitală, după decesul fetiței de 2 ani

15 mai. 09:02   Capitala
2188

Evenimentele care urmau să aibă loc astăzi, 15 mai 2022, în parcul Alunelul, dar și alte locații din capitală se anulează, după ce o fetiță de 2 ani, lovită de o creangă, a murit la spital. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban, care a oferit unele explicații. „Tragedia a îndurerat pe toată lumea”, a scris acesta, pe Facebook.

Acesta a spus că în prezent sînt analizate toate actele din ultimii ani cu privire la curățarea și defrișarea copacilor în Parcul Alunelul, transmite NOi.md cu referire la unimedia.info.

„S-a stabilit că în anul 2019 au fost examinați 231 de arbori, tăiere de igienă-140, pentru curățenie sanitară-53 și pentru elagaj-38, în acest sens Întreprinderea Municipală Spații Verzi a solicitat permisiunea de la Agenția de Mediu pentru lucrări.

Atunci Agenția de Mediu a permis pentru 76 de arbori tăiere de igienă, 28- leagăn și renovare 14. În anul 2020 și 2021 la fel au fost întocmite acte de constatare de către Spații Verzi pentru 135 de arbori la defrișare și curățare.

Ultimul act de cercetare a fost întocmit de către Spații Verzi în luna februarie 2021, iar autorizația de defrișare de la Agenția de Mediu a fost eliberată în februarie 2022, cînd au fost tăiați 16 arbori”, susține acesta.


Ceban spune că muncitorii de la Spații Verzi nu pot interveni la curățare și defrișare chiar și a arborilor uscați fără autorizația de la Agenția de Mediu.

„Exemplu este un caz de pe teritoriul unei instituții educaționale cînd înainte de a începe anul școlar, directorul a solicitat defrișarea arborilor deoarece prezentau pericol iminent pentru copii.

Nefiind un răspuns prompt înainte de 1 Septembrie, întreprinderea Spații Verzi și-a asumat defrișarea copacilor uscați de pe teritoriul instituției educaționale, pentru ce angajații au fost sancționați cu 15 mii de lei fiecare, ulterior fiind depusă o pretenție de la Agenția de Mediu către Spații Verzi de a încasa prejudiciu de 120 de mii de lei.

Iată de ce, în asemenea cazuri nu trebuie să existe birocrație și impedimente pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Primăria este deschisă pentru conlucrare și propunem să efectuam în comun o inventariere a copacilor în primul rînd de pe teritoriul instituțiilor educaționale, după care în spațiile verzi, drumuri și trotuare”, a adăugat acesta.

Incidentul s-a produs în dimineața zilei de ieri, 14 mai, în parcul Alunelul. Creanga s-a prăbușit peste căruciorul în care se afla copilul. Fetița a murit la spital.

Primăria Chișinău a anunțat că va deschide o anchetă internă după acest caz. Potrivit municipalității, pentru acest parc, Întreprinderea Municipală Spații Verzi a solicitat de la Agenția de Mediu, curățarea și defrișarea a 170 de arbori, Agenția însă a dat acceptul doar pentru curățarea și defrișarea a 70 de copaci. „În urma cazului tragic de astăzi, cînd un copac s-a rupt și a căzut traumînd un copil, Primăria Chișinău este alături de familia și se implică pentru a ajuta”, se arată în comunicat.

Ulterior, cu o reacție a venit și ministerul Mediului, care a anunțat că a creat un grup de ancheta pentru a investiga circumstanțele incidentului.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав