TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Primăria capitalei, datoare unei bănci comerciale

Primăria capitalei a ajuns să fie datoare unei instituții bancare după ce o întreprindere municipală de gestionare a fondului locativ a luat un credit pentru a dezvolta proiectul „MOREEFF”, lansat în R. Moldova cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în scopul eficientizării energetice a blocurilor de locuit.

Întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ (IMGFL) nr. 20 din sectorul Rîșcani a împrumutat în octombrie 2014 de la „Moldinconbank” aproape 300 mii de dolari pe care s-a obligat să-i restituie pînă la 20 octombrie 2019. Primăria a garantat executarea obligațiilor contractului de credit.

Ulterior, IMGFL-ul a falimentat și a fost pornită procedura de insolvabilitate. În noiembrie 2017, banca s-a adresat în judecată, cerînd Primăriei Chișinău să întoarcă suma restantă la credit de peste 30 367 dolari sau peste jumătate de milion de lei.

În luna mai 2017, Primăria municipiului Chişinău recunoscuse existenţa datoriei ÎMGFL nr. 20 faţă de bancă și se obligase să o achite. Suma litigioasă a fost atribuită la categoria datorii ale Primăriei şi a fost raportată Ministerului Finanţelor ca datorie aferentă. Autoritatea a informat banca că legea cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat nu permite achitarea datoriei fără o decizie a instanţei de judecată în acest sens.

Astfel „Moldinconbank” a inițiat procesul de judecată în toamna anului 2017 și l-a continuat pe rînd în primă instanță, la Curtea de Apel, iar pe 17 iulie a obținut cîștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. Primăria Chișinău a fost obligată să achite datoria de 30 367 dolari sau peste jumătate de milion de lei, suma urmînd a fi calculată în funcție de cursul valutar în ziua achitării.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri