Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Povestea din parcul Universității Tehnice in 15 imagini

9 ian. 2020,, 16:31   Capitala
4222 0

Plimbările în aer liber sînt sănătoase indiferent de anotimp, iar dacă ai o dilemă și nu știi unde să mergi la o plimbare, atunci încearcă să vizitezi Parcul Universității Tehnice a Moldovei, transmite NOI.md cu referire la diez.md.

Acolo vei avea posibilitatea să vezi:

  • Stela UTM – simbol al învățămîntului tehnic;
  • Elicoptere, tramvaie din secolul trecut. Unul din tramvaie este cu totul neobișnuit – tras de doi cai de fier, reprezentînd creația absolvenţilor specialității „Design interior” Alexandru Coicev, Marcel Botnaru, Doina Coval şi Sergiu Racu, executată în cadrul tezei de licență, are și o vădită conotație istorică. Cei doi armăsari de doi metri înălțime, construiți din aproape o tonă de fier vechi, tractează imaginar un tramvai, readucînd în memoria noastră renumitul tramvai tras de cai, care circula în Chişinău pe strada centrală Alexandru cel Bun (azi – bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt) în anii ’30-’40 ai secolului trecut.
  • În mijlocul parcului apare în prim-plan irepetabilul havuz cu sculpturile din oțel ale celor 12 semne zodiacale, al cărui concept a fost elaborat în cadrul tezei de licență de către absolventa specialităţii „Design industrial”, Claudia Pîntea.
  • Sculptura Gînditorului, simbol al gîndirii creative a societății umane și piese ce simbolizează primele invenții ale Omului, cum ar fi aprinderea focului prin scînteie, pînă la cele mai moderne și ingenioase inovații.
  • Mostra teascului moldovenesc, sculptată în piatră, primul tractor apărut pe meleagurile noastre, alături de primul tractor moldovenesc lansat în 1964, găsit și restaurat de către studenții UTM, ne readuc la sorgintea și tradițiile noastre autohtone.
  • Pînă și unele bănci instalate aici reprezintă niște creații inedite. Întruchipînd două simboluri universale împletite, al inimii și al infinitului, și supranumite „Băncile îndrăgostiților”, acestea au fost menite inițial să devină o bijuterie modernă a Castelului Chîteau de la Huardière ce datează de prin 1850. Au fost realizate de către Mihai Stamati, cadru didactic și profesionist excepțional la departamentul „Design Industrial şi de Produs”, în cadrul proiectului „Le gardien des souvenirs”, derulat în 2009 în Franța. După ce au cîștigat meritul de a fi multiplicate pentru amplasare în locurile publice din Paris, au fost produse într-o ediție limitată și pentru „a sta la garda unor amintiri” în parcul-muzeu al UTM.

Parcul dendrologic al UTM a fost conceput în anul 2004, la iniţiativa lui Bostan Ion, rector al UTM în perioada 1992-2015, ca un muzeu al tehnicii în aer liber.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?