COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Politicienii, despre incendiul de la Filarmonica Națională

Și politicienii se arată emoționați și țin să își exprime regretul față de Filarmonica Națională care a fost cuprinsă de flăcări. Fostul premier Ion Sturza a scris că R. Moldova are tot mai puține locuri „pentru ceea ce ar trebui să definească cultura”.

Un mesaj de omagiu și în același timp de încurajare a transmis și lidera PAS, Maia Sandu. Ea dă asigurări că vor fi identificați bani pentru reconstruirea edificiului.

„Moment cînd te apucă disperarea. Azi a ars filarmonica națională. Nu, nu doar clădirea, filarmonica. Clădirea o vom reconstrui, poate. Ce nu cred că vom reconstrui este atmosfera, savoarea și nostalgia unui loc aparte, care ne lega în egală măsură și de rock, și de pop, și de muzica clasică, și de tinerețe. Casa unei minunate orchestre simfonice, a unui cor versat și a unui colectiv de folclor autentic.

Avem atît de puține locuri pentru ceea ce ar trebui să ne definească cultura. Muzeele zac în paragină, teatrele-s cîrpite pe ici-colo, sălile de concerte - inexistente, circul - devastat. Ah, da, mai avem și o sală de „dat la bot” de zeci de milioane, nefinisată. De ce atîtea calamități au dat simultan peste moldoveni – virus, secetă, „politicieni” și filarmonica arsă?...E un semn, semn că ceva nu e în regulă cu noi”, a scris pe pagina de facebook, Ion Sturza.

Un mesaj în același context a fost transmis și de lidera PAS, candidata la prezidențiale, Maia Sandu. Ea spune că edificiul va fi reconstruit.


„Nu ne putem permite să pierdem o instituție de cultură atît de importantă pentru țara noastră, cum este Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Filarmonica este mai mult decît o clădire, este o vatră culturală, care decenii de-a rîndul a găzduit mari artişti şi evenimente de excepţie, ce au încălzit sufletele a generaţii de iubitori de artă.

Vom identifica resursele necesare și vom reconstrui Filarmonica Națională. Vom reconstrui sălile de concerte și teatrele, vom reconstrui spitalele, vom reconstrui afacerile oamenilor, ruinate de criză, vom reconstrui economia și țara. Vom folosi banii oamenilor pentru nevoile oamenilor, nu pentru mofturile celor de la conducere”, a scris și Maia Sandu.

Precizăm că după mai multe ore de luptă cu flăcările, care au cuprins Filarmonica Națională, pompierii încă se află la fața locului. Mai mult, echipele de intervenție ar urma să efectueze lucrări de demontare a construcției acoperișului prin utilizarea tehnicii de tip macara.

Specialiștii urmează să efectueze toate cercetările de rigoare pentru înaintarea primelor versiuni și pentru depistarea cauzei de producere a incendiului.

Incendiul de la Filarmonica Națională a fost localizat la ora 16:20, iar flăcările ar fi afectat preliminar o suprafață de 3.500 de metri pătrați.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load