COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Poliția: Defrișările din sectorul Buiucani al capitalei ar fi autorizate

13 iul. 08:31   Capitala
3591 0

Defrișările masive care au avut loc, zilele trecute, lîngă lacul din parcul „La Izvor” nu contravin legii. Asta a confirmat pentru Noi.md purtătorul de cuvînt al Poliției capitalei, Natalia Stati, potrivit căreia, teritoriul pe care au fost tăiați copacii este o proprietate privată.

„Poliția nu a fost sesizată, dar colegii de la IP Buiucani au mers la fața locului și au stabilit că acel teritoriu este proprietate privată. La solicitarea angajaților de a prezenta anumite acte, acestea au fost prezentate, inclusiv și autorizația care a fost eliberată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ceea ce înseamnă că au dreptul să defrișeze copacii”, a declarat Natalia Stati.

Solicitat de Noi.md, președintele fundației ecologice „Ecodava”, Igor Sîrbu, declară că, în pofida existenței unei autorizații ce le-ar permite proprietarilor să „curețe” această zonă de copaci, autoritățile ar trebui să examineze veridicitatea tuturor actelor și să nu mai permită companiilor imobiliare să lase Chișinăul fără puținele zone verzi pe care le mai are.


„Sînt defrișați în jur de 200 de copaci, printre care și specii rare. Două hectare de parc au fost înstrăinate în mai multe etape, pe parcursul a cîțiva ani de către o companie imobiliară, care intenționează să construiască un complex locativ. Zonele verzi sînt plămînii orașului și ele trebuie să fie protejate, nu defrișate. În fiecare an, observăm că acest proces evoluează. Ne dorim ca autoritățile să verifice veridicitatea acestor acte, să vedem dacă ele sînt legale și dacă are dreptul această mafie imobiliară să continuie să construiască în parcurile orașului nostru”, spune Sîrbu.

Anterior s-a anunțat că locuitorii sectorului Buiucani sînt gata să iasă la proteste pentru a preveni construirea complexului rezidențial și pentru a nu permite distrugerea zonei verzi. Potrivit proiectului, unul dintre antreprenorii capitalei intenționează să construiască mai multe clădiri de apartamente cu o înălțime de 12 și 24 de etaje, unde vor exista și spații comerciale, și un centru pentru copii.

Pentru aceasta se planifică schimbarea codului de urbanism al zonei din S (zonă specială) în C4. Principalul motiv al indignării chișinăuienilor este faptul că complexul ar putea fi construit într-o zonă verde, la o distanță de doar 25 de metri de lacul din parcul "La Izvor".

La moment, pe teritoriul de 2 ha care se dorește să fie valorificat prin proiectul sus menționat, sînt plantați 175 de arbori (plop, mesteacăn, salcie, pin), iar pînă anul trecut aici funcționa o grădiniță (proprietate privată) care a fost închisă din considerentul că proprietarul dorește să construiască acest complex multifuncțional.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X