Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1664

Poate fi aprobat tariful la apă și canalizare în capitală, fără avizul ANRE? Precizările șefului Apă Canal Chișinău

25 noi. 2022,, 17:00   Capitala
4315 0

Directorul Apă Canal Chișinău, Irina Gutnic, a declarat că noul tarif la apă și canalizare în capitală aprobat astăzi de către consilierii municipali este unul provizoriu și va rămîne în vigoare pînă la obținerea avizului de la ANRE.

Mai mult decît atît pentru a obține acest aviz este nevoie ca BERD, BEI și Consiliul Municipal să semneze acordul de cesionare a datoriei întreprinderii APĂ-Canal de către CMC, transmite protv.

În replică cei de la ANRE susțin că vor trimite o sesizare către Cancelaria de Stat, pentru a fi verificată legalitatea actelor emise de către autoritățile locale, dar și o plîngere la procuratura, pe conducerea Apă Canal, că aceștia să explice cum au ajuns la un tarif de 24 de lei.

„Deja cunoașteți subiectul referitor la aprobarea tarifelor de către CMC este nevoie de avizul ANRE, așa reglementează cadrul legal. Este o procedura care trebuie respectată. Însă codul administrativ prevede o procedura provizoriu în cadrul procedurii clasice administrative. Atunci cînd CMC intervine cu o dispoziție adițională, care permite legal ajustarea tarifului pînă la obținerea avizului de la ANRE, în această perioada sînt în vigoare tarifele provizorii”, a declarat pentru PROTV, șefa Apă Canal Chișinău, Irina Gutnic.

Totodată, această a menționat cînd ANRE va prezența avizul, membrii Consiliului municipal Chișinău va lua act de prezentare a acestui aviz și va revină la procedura administrativă inițiată și va fi votat încă o dată tariful, dar cu avizul ANRE.


„De ce nu am obținut astăzi sau ieri avizul? Pentru că ANRE așteaptă să fie prezentate contractele de concesiune a acestui împrumut. Dat fiind faptul că este o procedura mai îndelungată in cadrul băncilor, acestea au promis că acest contract va fi semnat la mijlocul lunii ianuarie, vorbim de cîteva luni, este nevoie de o intervenție imperativă pentru a soluționa situația operatorului care este in prag de faliment și există riscul sistării aprovizionării cu apă și canalizare”, a adăugat Irina Gutnic.

Reprezentanții ANRE, însă au spus că vor trimite o sesizare către Cancelaria de Stat, care va urmă să verifice legalitatea actelor emise de către autoritățile locale. „Legalitatea actelor emise de autoritățile publice locale sînt verificate de oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat. ANRE o să sesizeze în acest sens Cancelaria de Stat. De asemenea, Agenția va depune și o plîngere, la procuratura, pe conducerea Apă Canal, că aceștia să explice cum au ajuns ei la calculul de 24 de lei”, a declarat purtătorul de cuvînt al ANRE, Galina Sanduta.

Membrii Consiliului Municipal au aprobat astăzi majorarea tarifului la apă și canalizare pînă la 24 de lei.

Din 2017 și pînă acum, locuitorii capitalei au achitat circa 12 lei. Decizia a fost votată cu 26 voturi pentru, dintre care 21 au fost din partea consilierilor socialiști.

0
2
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий