X 

Parlamentari, în vizită inopinată la Centrul de plasament pentru persoane vîrstnice din Chişinău

5 oct. 2022,, 15:45   Capitala
1739 0

În calitate de organ de lucru al Parlamentului, Comisia drepturile omului și relații interetnice, în contextul realizării funcției de control parlamentar stabilit în Planul de acțiuni pentru anul 2022, a întreprins o vizită inopinată la Centrul de plasament pentru persoane vîrstnice și persoane cu dizabilități din municipiul Chişinău.

Totodată, vizita inopinată este efectuată și în contextul marcării anuale la data de 1 octombrie a Zilei persoanelor în etate, zi în care este promovată creșterea nivelului de conștientizare și empatie cu privire la calitatea vieții vîrstnicilor, precum și respectarea drepturilor acestora.

Ziua persoanelor în etate a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106.

Declarația Universală a Drepturilor Omului garantează fiecărei persoane un set de drepturi. Respectiv, persoanelor în etate trebuie să le fie asigurate servicii speciale în volum suficient, luînd în considerație specificul necesităților și al vîrstei. La fel, este necesar să le fie asigurată posibilitatea de a participa la viața societății, accesul la justiție, precum și alte drepturi.

Comisia exprimă ferma convingere că apărarea drepturilor persoanelor în etate contribuie la asigurarea unei vieți sigure și demne a oamenilor în vîrstă.


Astfel, Comisia va efectua controale privind executarea legilor și determinarea eficienței acțiunii acestora de către organele și persoanele competente, inclusiv prin efectuarea vizitelor inopinate la centrele de plasament din țară.

În urma controlului parlamentar efectuat, comisia va prezenta recomandări Guvernului și/sau altor autorități publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий