X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Părintele Vitalie: Chișinăul trebuie salvat

24 oct. 2019,, 15:58   Capitala
3844 0

Putem să privim la nesfîrșit cum Chișinăul se transformă vizibil într-un oraș cenușiu și să nu facem nimic.

Dar am putea da dovadă de activism civic și să oprim cercul vicios al guvernării incompetente a capitalei, care durează deja mai multe zeci de ani. Pentru aceasta trebuie să mergem la urne și dăm votul pentru cel care va putea rezolva toate problemele care s-au adunat în municipiu, transmite a-tv.md.

Despre acest lucru a declarat Vitalie Șincari, clericul Bisericii Sf. Gheorghe din sectorul Rîșcani al capitalei, chiar de pe locul în care de afla odată Casa de Cultură a Sindicatelor pierdută pentru totdeauna pentru a fi construit un centru comercial pe locul său. Astfel de istorii sînt multe. În fiecare an sînt demolate nemilos tot mai multe clădiri cu semnificație istorică, iar în locul lor, ca ciupercile, apar birouri, magazine și clădiri multietajate.

"Acum mă doare să stau în locul în care cîndva se înălța Casa de Cultură a Sindicatelor și în care viața creativă era în plină desfășurare. Este greu de crezut că o întreagă clădire culturală a fost demolată de dragul unui obiect comercial", astfel a descris situația cu privire la Casa de Cultură a Sindicatelor din capitală clericul Bisericii Sf. Gheorghe,Vitalie Șincari.

"În acest Palat al Culturii Sindicatelor a existat un minunat teatru al tineretului, ”Alba", unde am petrecut cei mai buni ani din viața mea. Era o lume a conversațiilor. Pentru noi, acest loc era scump nu pentru arhitectura sa, ea era una primitivă, astfel de case de șabloane sînt mai multe în Moldova. Pentru noi, acest loc era într-un anumit sens chiar unul sfînt. Și astăzi, cînd stăm pe ruine, ne ducem la gîndul că acesta este un sentiment irevocabil al pierderii acelei lumi”, spune Șincari.


Potrivit lui, acest lucru nu mai poate fi continuat, iar soarta Chișinăului este în mîinile locuitorilor săi.

"Noi putem opri această distrugere și urîțire necugetată, doar că avem nevoie de participarea inimilor oamenilor. Noi sîntem oameni, sîntem locuitorii Chișinaului. Acesta este orașul nostru, care, dacă-l construim fără cugetare, înseamnă că așa e și în capul nostru. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea.

Acesta nu este doar un oraș frînt - sufletul nostru este frînt", a spus el. Vitalie Șincari este sigur: oprirea distrugerii moștenirii istorice a Chișinăului este posibilă și necesară. Pentru aceasta trebuie să dăm dovadă de activism civic, să ieșim la alegeri pe 3 noiembrie și să votăm pe cel care poate pune capăt haosului construcției și să renască măreție de altădată a capitalei moldovenești. Totul este în mîinile locuitorilor din Chișinău, a concluzionat părintele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?