COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Parcurile Chişinăului (Slideshow)

Parcurile Chişinăului (Slideshow)

În articolele noastre anterioare v-am vorbit deja despre cîteva parcuri din Chişinău ‒ Valea Morilor, Dendrarium şi Grădina Botanică. În această publicaţie ne-am propus ca scop să vă povestim succint despre încă cîteva parcuri din oraş, dar şi despre istoria creării lor.

Însă cel mai important lucru, pe care-l urmărim cu publicaţia în cauză este de a vă arăta starea lor actuală, oferindu-vă un material ilustrativ vast, mare parte din care a fost realizat în primăvara anului 2012. Iar la unele dintre subiecte, la acelea care va fi posibil, o să vă prezentăm materialele foto ale ultimilor ani pentru ca dvs. să aveţi posibilitatea să le comparaţi.

În total, în zona oraşului sînt 19 parcuri plus încă 3 în suburbiile Chişinăului. În această publicaţie vom vorbi despre şapte dintre ele.

Parcul „Ştefan cel Mare"


Acest parc este atît unul dintre cele mai vechi parcuri din Chişinău, cît şi din Moldova. Construcţia sa a început în anul 1818. Pe parcursul anilor, parcul a avut mai multe denumiri ‒ Parcul Alexandrovskii, Grădina publică, Parcul „A. Puşkin". Denumirea sa actuală parcul o poartă din anii '90. Suprafaţa sa e de 7 hectare.

Plantarea şi planificarea parcului a fost realizată sub conducerea specialistului în organizarea teritoriului oraşului Bogdan Eitner. Pentru a proteja puieţii parcului de animalele domestice, în special de capre, parcul a fost împrejmuit cu un gard împletit din lemn. În anii 60 ai secolului al XIX-lea s-a decis ca parcul să fie împrejmuit cu un gard mult mai solid. La propunerea arhitectului A. Bernardazzi a fost luată decizia de a turna la Odesa un gard de fontă care a şi fost montat la sfîrşitul anilor 1860, păstrîndu-se pînă în zilele noastre.

Parcul are 7 intrări pe întreg perimetrul său. În parc cresc aproximativ 50 de specii de arbuşti şi arbori, mulţi dintre care au deja sub 200 de ani, inclusiv un salcîm gigant. Altădată în parc funcţionau 4 havuzuri, în prezent funcţionează doar unul, cel central.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load