Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Parc pentru persoanele cu deficiențe de vedere, amenajat la Telecentru

17 iun. 18:30   Capitala
2517

Primul parc pentru persoanele cu deficiențe de vedere a fost amenajat în cartierul Telecentru din Capitală.

Acesta are un trotuar tactil care îi ajută pe nevăzători să ajungă la terenul de joacă, terenul sportiv sau zona de odihnă cu mese și scaune, transmite publika.md.

Locatarii din preajmă sînt bucuroși că în sfîrșit au un loc unde se pot odihni în liniște.

Proiectul a fost finanțat de primăria municipiului Chișinău și a costat în jur de două milioane de lei.

Parcul cu trotuar tactil este amenajat într-o zonă în care locuiesc în jur de 700 de persoane cu deficiențe de vedere.


Inițiativa a venit din partea Organizației Teritoriale a Nevăzătorilor din municipiul Chișinău.

"Aici este un trotuar tactil după care noi ne orientăm. Astfel, găsim scaunele sau știm cum să ne întoarcem corect pe trotuar.

Vedeți că este zgrunțuroasă și noi simțim, ne orientăm după asta. Știm că sîntem în siguranță și putem să mergem mai departe pe acest trotuar. Oamenii care a o vedere redusă văd culoarea galbenă a acestui trotuar și se orientează după culoare", a spus Valentina Roșca, președintele Organizației Nevăzătorilor din Chișinău.

Nicolae Cebanu s-a născut orb, iar soția lui nu vede de la vîrsta de 12 ani. Soții trăiesc chiar lîngă parc și în fiecare zi se odihnesc aici.

"Înainte, cînd nu era acest părculeț, era o pădurice neamenajată și noi nu puteam ieși încoace la aer curat. Ne plimbam doar pe aleea de lîngă casă. Acum, dacă s-a făcut acest parc, sînt amenajate un șir de alei prin care ușor putem merge. Noi putem să venim aici să stăm la aer, să ascultăm cărți, muzică", a menționat Nicolaie Cebanu, nevăzător.

"Noi în fiecare zi venim aici și ne plimbăm. Ne odihnim. Lîngă casă tot sînt scaune, dar sînt mașini. Atît de multe mașini și vuiete", a spus Palina Cebanu, nevăzătoare.

Oamenii susțin că datorită trotuarului tactil pot să ajungă în siguranță la zonele amenajate:

"Cu încetul noi ne obișnuim. Aici trebuie să te obișnuiești. Ca să ajungem la terenul sportiv trebuie cineva să ne ajute. Pînă cînd, eu singur nu pot ajunge".

"S-a făcut un lucru foarte bun pentru locuitorii acestui sector, pentru mămici cu copii și pentru noi tot. Trebuie să ne orientăm, dar cu încetul, cu încetul ne învățăm".

Reprezentanții Organizației Teritoriale a Nevăzătorilor din municipiul Chișinău speră că autoritățile publice locale vor susține și alte proiecte necesare persoanelor cu deficiențe de vedere.

"Acum avem o propunere ca aici în sectorul nostru să se amenajeze un teren de fotbal special pentru persoanele nevăzătoare. Noi avem o echipă de fotbaliști nevăzători și trebuie să aibă unde să se antreneze. Noi nu avem în oraș un asemenea teren unde să joace nevăzătorii", a menționat Valentina Roșca, președintele Organizației Teritoriale a Nevăzătorilor din Chișinău.

Potrivit Asociației Nevăzătorilor din Republica Moldova, în prezent sînt înregistrate în jur de 15 mii de persoane cu dizabilități de vedere.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав