Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

O expoziție dedicată Circului din Chișinău, vernisată la un muzeu din capitală

29 sep. 2022,, 21:30   Capitala
2839 0

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău a fost vernisată astăzi expoziția documentară cu genericul „Circul din Chișinău: de la proiectare la renovare”, dedicată aniversării a 40-a de la primul spectacol de circ, care a avut loc pe 25 aprilie 1982, informează Noi.md cu referire la Moldpres.

Tot aici a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai comunității academice din domeniul conservării patrimoniului cultural, precum și coautorul proiectului de construcție a Circului, Alla Chiricenko și inginerul Veaceslav Rejepa.

Valeria Suruceanu, directorul muzeului, a menționat că în cadrul expoziției au fost prezentate fotografii, schițe și proiecte originale din arhiva Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău și din colecția proprie a arhitectului Alla Chiricenko.

La inițiativa Asociației Europene a Circului, Parlamentul European a adoptat în 2005 o rezoluție prin care recunoaște oficial circul ca parte a culturii europene. Circul este unul dintre cele mai populare tipuri de divertisment și merită o mai mare atenție din partea statului. Scopul principal al proiectului expozițional și al mesei rotunde organizat la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, este popularizarea artei circului și a culturii în țara noastră și în străinătate, precum și implicarea întregii societăți în problemele conservării și protejării a acestui segment important comun cum este patrimoniul cultural european.

Construcția Circului de la Chișinău a fost finalizată în anul 1981, iar pe 25 aprilie 1982 a avut loc primul spectacol, care a deschis o nouă pagină în istoria dezvoltării artei circului în țara noastră. La acea vreme, circul era una dintre cele mai atractive instituții de cultură din țară, iar clădirea Circului din Chișinău a fost recunoscută drept una dintre cele mai frumoase de pe teritoriul fostei URSS, cu utilaj modern, săli de repetiții, hale de întreținere a animalelor și un serviciu veterinar performant. Arena principală a circului are o capacitate de 1900 de spectatori, iar diametrul arenei era de peste 13 metri, ceea ce a făcut să fie clasată drept cea mai mare sală de divertisment din Moldova. Artiștii de circ veneau practic din toate țările lumii (Belarus, China, Finlanda, Germania, Rusia, Ucraina etc.). În apogeul activității sale, circul a susținut peste 57 de spectacole pe parcursul unui an.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?