Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

O clădire din centrul Capitalei, veche din secolul XIX, a fost demolată

19 iul. 2022,, 21:20   Capitala
2694 0

O clădire din secolul al XIX-lea, din centrul istoric al capitalei, a fost făcută una cu pămîntul, acum cîteva zile.

Acest fapt a stîrnit nemulțumirea mai multor activiști și oameni publici, iar unii susțin că monumentul istoric ar fi fost dat jos fără acte permisive, ca în locul lui să apară un zgîrie nori. Proprietarul clădirii, Alexandru Sava, spune însă, că ar fi vorba de o reconstrucție, iar fundația veche ar fi rămas intactă, scrie tv8.md.

El mai declară că a încercat să salveze și pereții, dar a fost imposibil, deoarece erau măcinați. Mai mult, el spune că imobilul a fost exclus din registrul monumentelor de importanță istorică, de mai bine de 10 ani. A confirmat acest lucru și Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova. Președintele interimar al instituției spune că a făcut o solicitare la Primărie, ca să afle cum a fost posibilă excluderea clădirii din acest registru. Jurnaliștii au încercat să obțină o reacție de la Primărie, dar nimeni nu a răspuns la telefon.

Această clădire a fost construită încă în secolul XIX, la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și 31 august. La inițiativa Academiei de Științe, imobilul a fost inclus în Registrul Monumentelor Istorice de Importanță Locală, iar de-a lungul timpului a fost un reper al frumuseții și antichității pentru chișinăuieni. Aceștia au rămas șocați, însă, zilele trecute, cînd au observat că această clădire a fost demolată. Printre cei care și-au exprimat supărarea este și jurnalista, Alina Radu:

„E un reper întreg pentru întreg orașul și pentru toți oamenii. Orice lucru care se face intransparent și se demolează sub masca de reconstrucție înseamnă minciună și că ceva se întîmplă în neregulă și ne deranjează că Chișinăul istoric nu mai are față”.


Proprietarul clădirii, care era pe șantier, a spus că imobilul nu este monument istoric și a început reconstrucția lui acum un an. Și cu toate că și-a dorit să păstreze pereții exteriori, din cauza stării avansate de degradare în care se aflau a fost imposibil, spune el. A fost păstrată în schimb fundația veche, iar acum are loc o reconstrucție capitală, dă asigurări el.

„Pereții erau foarte slabi, nu erau rezistenți. S-a hotărît să fie demolat și ridicat tot pe același proiect. O construcție nouă, să fie dură și să nu prezinte pericol în exploatare”.

Arhitect de meserie, Alexandru Sava spune că, pe acest teren, nu va apărea niciun zgîrie nori. Potrivit lui, ar urma să fie construită o clădire cu două nivele, unde-și va organiza propriul birou:

„- Cum ați văzut pe gard pașaportul tehnic, este parter și etaj, doar că nu mi-am permis să o păstrez pe aceea pentru că era în stare deplorabilă.
- Va fi după același proiect?
- Da, tot același, două nivele, parter și etaj”.

Directorul interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova spune că imobilul a fost monument istoric de însemnătate locală, dar a fost scos din registru, acum mai bine de 10 ani, de către Primărie și Consiliul Municipal. Acum, după demolarea clădirii, Agenția a făcut o solicitare către primărie, pentru a afla, cum a fost posibilă excluderea clădirii din registru și cît de legale sînt lucrările ce au loc acum pe acest teren:

„Agenția s-a autosesizat și astăzi am început să facem demersurile necesare, pentru a afla, care este legalitatea acțiunilor beneficiarului. Am solicitat Primăriei să ne acorde actele necesare, documentația de proiect, certificatul de urbanism, dacă are sau nu autorizație de demolare”.

Jurnaliștii au încercat să afle de la reprezentanții Primăriei, cine și din ce motiv a exclus clădirea din Registrul Monumentelor de importanță locală, dar nimeni nu a răspuns la telefon. Pînă să ajungă la actualii proprietari, clădirea a avut un drum lung. Potrivit datelor cadastrale, în 2013, Consiliul Municipal Chișinău a dat clădirea în arendă societății diabeticilor Prodiab, condusă pe atunci de Boris Golovin, care era liderul fracțiunii comuniștilor în CMC.

Peste doi ani, societatea a cumpărat clădirea de la Primărie, iar peste alți trei ani, mai exact în iulie 2018, decide să o vîndă. Jumătate este înscrisă pe numele soției lui Iurie Luncașu, om de afaceri apropiat lui Vladimir Plahotniuc, care și-ar fi pus capăt zilelor, iar altă jumătate aparține unui alt om de afaceri.

Cei doi au vîndut clădirea în iulie 2020 lui Oleg Bacalov, care a păstrat-o, însă, doar pentru o lună, apoi ar fi vîndut-o. Dar și următorul proprietar a deținut-o doar timp de o lună. În septembrie 2020, casa a fost vîndută actualului proprietar, care a și demolat-o.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?