X 
Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

„Ne sufocăm în praf!”: Un drum din orașul Codru se tot construiește de doi ani

28 iul. 14:23 (reactualizat 28 iul. 18:44)   Capitala
2677 0

De aproape doi ani, locuitorii din strada Livădarilor a orașului Codru se luptă cu morile de vînt. Zilnic, aceștia merg pe un drum impracticabil, se sufocă în praful care le-a inundat pînă și casele, iar la medic se duc singuri, pentru că ambulanța face cale întoarsă.

Revoltați, oamenii care trăiesc în zonă spun că nu mai știu la ce uși să bată, pentru a li se spune cînd se vor încheia lucrările de construcție a drumului sau mai corect cînd vor (re)începe. De o bună bucată de timp, lucrările au fost lăsate în voia sorții, spun oamenii, iar de la primărie nu primesc niciun răspuns. Tot ce își doresc aceștia este măcar puțin pietriș ca să nu se mai sufoce în praf.

„Lucrările au început în luna septembrie a anului 2020. Ne-au lăsat de atunci în așa hal. Iarna au fost ploi mari, iar aici nu era nici pietriș sau alt fel de piatră. Vecina noastră a chemat de cîteva ori ambulanța, dar aceasta a refuzat să vină, pentru că nu poate merge pe acest drum. Acum, au reluat lucrările și au împrăștiat doar nisip, care ridică doar praful. Puneți măcar pietriș acum, pentru că noi ne sufocăm de la praf. Eu am alergie, bem cu toții pastile. Este aici și un stîlp fără electricitate, care se deplasează și poate ajunge în ograda vecinilor în orice moment, dar sînt și fire de electricitate. Aici sînt copii și oameni în vîrstă! Dacă vin ploile la toamnă, noi iar rămînem în această mizerie”, spune revoltată Angela, o locuitoare din strada Livădarilor.

„Acuș se fac doi ani de cînd ei tot sapă. Noi ne facem condiții de a putea intra în ogrăzi. Am adus un camion de pietriș, apoi ei au început din nou să niveleze drumul, să ne strice condițiile pe care noi le-am făcut. Cînd începi un lucru, trebuie să ai un plan, informezi cetățenii care locuiesc în această zonă. Aceasta este atitudinea autorităților față de noi. Ne simțim străini la noi în țară. Era mai bine cum era acum doi ani. Situația asta e atât de complicată, încît nu mai credem că voi ieși din ea ”, mărturisește Serghei, un alt locuitor din zonă.

„Intrăm din nou în toamnă și așa cum vara nu a plouat, noi stăm în colb. Eu deseori mă simt rău și atunci băiatul mă ia în brațe și mă duce la medic”, spune Tatiana, o altă locuitoare.


De cealaltă parte, solicitați de Noi.md, reprezentanții primăriei orașului Codru spun că mai e suficient timp pînă a da în exploatare drumul, întrucît, conform caietului de sarcini, lucrările de construcție au un termen de executare de trei ani.

„Lucrările au început conform ordinului de începere a lucrărilor, în martie 2020. Astfel, finalizarea lucrărilor este preconizată pentru luna martie 2023. Acest termen de 3 ani, se datorează lucrărilor complexe de construcție atît a drumului cît și a canalizării pluviale pentru două sectoare de străzi diferite. De asemenea, în proiectul obiectivului în cauză sunt preconizate lucrări de reparare și a altor străzi, denumirea obiectivului fiind axată pe cele mai importante dintre ele”, se arată în răspunsul autorităților trimis redacției noastre.

Totodată, portalul de știri Noi.md a trimis o solicitare și la compania Premier Energy, pe care localnicii din strada Livădarilor au chemat-o în repetate rînduri, pentru a remedia problema cu pilonul care poate cădea în orice moment. Responsabilii de acolo spun că au primit primit mesajul și vor verifica situația în teren și vor reveni cu un răspuns.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав