COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7906
Criza energetică stiri: 515

Monumentele de arhitectură vor fi restaurate în 3D

29 noi. 2021,, 15:30   Capitala
1122 0

Cunoscutul om de afaceri Dmitri Voloșin a anunțat lansarea unui proiect IT fără precedent de refacere a aspectului istoric al Chișinăului, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Prin eforturile specialiștilor în domeniul tehnologiei informației, ale istoricilor profesioniști și pasionaților, va fi realizată o hartă interactivă a Capitalei Moldovei, pe care vor fi reproduse în 3D monumente istorice și de arhitectură.

Potrivit lui Voloșin, proiectul nu este comercial.

„Lansăm un proiect de refacere a istoriei orașului și țării noastre, unice prin complexitatea și ambițiile sale. La noi practic nimeni nu se angajează în istorie profesional, cu excepția unui grup restrîns de istorici entuziaști”, a scris Dmitri Voloșin pe Facebook.

Fiind un pasionat al renașterii și dezvoltării culturale a Moldovei, omul de afaceri s-a plîns că puțini oameni cunosc sute de clădiri istorice din Chișinău, iar majoritatea sînt dărîmate și continuă să fie șterse de pe fața orașului.


„Și cînd spui cuiva că în urmă cu 100 de ani a fost un Castel al închisorii la Chișinău, nu mai rău decît Cetatea Soroca, toată lumea cască gura de mirare”, a împărtășit Voloșin.

Inițiatorul proiectului menționează că, acum, istoria Chișinăului este stocată pe site-uri separate, astfel Voloșin și-a anunțat intenția de a colecta datele existente pe o singură resursă și de a le completa cu informații noi în viitor.

„Vom căuta hărți vechi în arhive (nu numai în Moldova), vom compara, restaura și desena online o hartă istorică interactivă a Chișinăului, cum s-a format orașul, ce clădiri au apărut și au dispărut. Ca urmare, vom obține restaurarea urbanistică din momentul înființării Chișinăului, pas cu pas”, a mai menționat Voloșin.

Conform planului său, „monumentele arhitecturale dispărute vor apărea pe hartă în 3D după ce vor fi ridicate toate fotografiile de arhivă”.

Structurile existente și distruse vor fi introduse în baza de date împreună cu o arhivă de fotografii, desene, picturi și descrieri.

Dmitri Voloșin i-a invitat pe toți cei care nu sînt indiferenți față de istoria țării și Capitalei, de la istorici și artiști 3D, pînă la orășeni de rînd care au păstrat fotografii vechi de arhivă ale Chișinăului, să participe la proiectul său inedit.

„Toată lumea va ști cum arăta orașul nostru acum 100, 200, 300 de ani. Dar principalul lucru este că nu vom lăsa trecutul orașului nostru să dispară și să spunem lumii întregi despre istoria lui. La urma urmei, nu există viitor fără trecut”, a conchis Voloșin.

Pentru cei care doresc să se alăture acestei inițiative, a fost publicată o adresă de e-mail: revoloshin@gmail.com.

2

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X