COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mărirea amenzilor pentru șoferi ar reduce numărul accidentelor? Opinia unui expert

Mărirea amenzilor pentru șoferi ar reduce numărul accidentelor? Opinia unui expert

Mărirea amenzilor pentru șoferii care, urcînd beți la volan sau conducînd cu viteză foarte mare, nu ar reduce numărul de accidente rutiere care se produc practic zilnic pe teritoriul țării.

De această părere este Ilie Bricicaru, doctor în ştiinţe tehnice, expert internaţional în siguranţă rutieră, potrivit căruia o metodă care i-ar disciplina pe șoferi, oricum, trebuie găsită. Chiar și așa, expertul mai spune că nu întodeauna doar șoferul se face vinovat de producerea accidentului rutier.

„În accidentul rutier sîunt implicați întotdeauna 3 factori: omul - ca utilizator, drumul - ca cale de circulație, și vehiculul - ca instrument pentru a te deplasa. Azi ,în Moldova, totul se pliază pe șofer și pedepsirea lui, ceea ce e normal, din punct de vedere juridic, dar, circa 30% din accidente au la bază și calitatea infrastructurii, iar în jur de 10 - 15% - starea tehnică a mașinii”, declară Ilie Bricicaru.


Pentru a reduce numărul de accidente rutiere în care oamenii își pierd viața, așa cum a fost și cel produs weekendul trecut în centrul capitalei, expertul spune că și străzile trebuie să fie „echipate” cu elemente de siguranță și menținere a vitezei măcar la 50 km/h.

„Dacă drumul nu este planificat și proiectat cu elemente tehnice de management al vitezei, șoferul, care este om și poate greși (din întîmplare sau cu bună știință) se va comporta pe acest drum în consecință, ceea ce și s-a întîmplat în acest accident. O stradă reparată, cu 6 benzi de circulație, recent reparată, cu vizibilitate perfectă, dar fără nici un element de siguranță și menținere a vitezei măcar la 50 km/h, i-a permis acestui individ să se conporte în consecință, fiind sigur că nimeni nu-l supraveghează”, adaugă Bricicaru.

În concluzie, expertul internaţional în siguranţă rutieră spune că, în urma la astfel de accidente, autoritățile ar trebui să examineze minuațios sectorul de drum unde a avut loc tragedia, care era starea infrastructurii, ce e cu mașina, dar și ce măsuri ar trebui luate pentru ca asemenea accidente să nu mai aibă loc.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load