COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Mai mulţi vînzători de flori de la Cimitirul Sfîntul Lazăr au rămas fără autorizaţie

Mai mulţi vînzători de flori de la Cimitirul Sfîntul Lazăr au rămas fără autorizaţie

Au investit mii de lei, au muncit zi de zi, iar acum nu-şi pot vinde marfa. Vorbim despre comercianţii de flori de la intrarea în Cimitirul "Sfîntul Lazăr" din sectorul Rîşcani al Capitalei, care se plîng că din ianuarie au rămas fără loc de muncă.

Cei 25 de agenţi economici au rămas, de la începutul anului, fără autorizaţie eliberată de Pretura sectorului Rîşcani. Autorităţile susţin că vor să amenajeze o piaţă cu condiţii decente, dar nu ştie cînd va fi pus în aplicare acest proiect.

Larisa Dragancea vinde flori la Cimitirul "Sfîntul Lazăr" de 22 de ani. Aceasta vine de două ori pe săptămînă din satul Sipoteni, raionul Călăraşi, cu trenul ori cu maşina de ocazie, scrie noi.md cu referire la publika.md.

"Am înfiinţat gospodăria ţărănească, am investit bani în sere, în peliculă, în toate materialele necesare, dar am fost anunţaţi că nu mai putem vinde, nu ne dau autorizaţii, nu ştim ce să facem. Am lucrat conform legii, am achitat taxa de stat, acum vrem să înţelegem cauza, de ce nu ne permit să vindem aici?", a zis Larisa Dragancea, comerciant.

Şi acest pensionar spune că a ajuns la limita disperării.

"Fără loc de muncă, fără bani, fără nimic. Avem producţia pe deal care se strică. Vorbim despre materialul săditor, despre lalele, narcise, cui să le dau? Ele înfloresc, le tai şi arunc, nu am ce face. Voiam să fac un ban, dar nu am cum", a spus Aurel Curliuc, comerciant.

În primele zile din ianuarie, comercianţii care au riscat să-şi vîndă florile fără autorizaţie au fost amendaţi cu 4500 de lei. Oamenii spun că nu-şi permit să vîndă marfa în altă parte.

"Eu sînt pensionară, soţul a decedat, am un copil de 18 ani, eu locuiesc în Grătieşti. Cu ce să mă hrănesc eu, ce să fac altceva, să mă duc în Italia sau ce să mai fac? La vîrsta asta, 700 de lei pensia."

Comercianţii au cerut ajutorul pretorului sectorului Rîşcani, Vlad Melnic, precum şi al edilului Capitalei, Ion Ceban, însă, deocamdată, nu au primit niciun răspuns.

"Noi, toţi producătorii am decis să mergem în audienţă la primarul general, Ion Ceban, am depus petiţia pe 27 ianuarie", a zis Lilia Rotaru, comerciant.

Trecătorii se arată nedumeriţi de decizia autorităţilor.

"Flori proaspete şi la preţuri negociabile, de aceea îi susţin, sînt de acord cu ideea că aici ar trebui să fie o piaţă autorizată la preţuri rezonabile, accesibile pentru cumpărătorii îndoliaţi şi îndureraţi."

"Este foarte rău că nu le dau autorizaţii, atunci lasă-i să facă un magazin specializat aici. Chiar este o problemă, flori aici acum puţin de tot, iar oamenii nici nu au de unde alege, chiar nu ai."

Solicitat telefonic, pretorul sectorului Rîşcani al Capitalei, Vlad Melnic, ne-a declarat că oamenii vor putea să vîndă flori abia cînd va fi amenajată o piaţă modernă.

"Oamenii care s-au autorizat în schema de amplasare ca gospodăria ţărănească au dreptul să vîndă flori doar din grădina lor, dar ei vindeau flori cumpărate de la depozit, ceea ce nu se permite. O să fie cumpărate tarabe pentru vînzători, acolo trebuie făcută o piaţă normală, europeană", a declarat pretorul sectorului Rîşcani al Capitalei, Vlad Melnic.

Am încercat să obţinem o reacţie şi de la primarul Capitalei, Ion Ceban. Consiliera edilului, Natalia Ixari, ne-a spus că oamenii vor primi în curînd un răspuns de la Primărie în ceea ce priveşte problema lor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load