X 

Lucrările de reparație a caldarîmului de pe str. „31 August 1989” au fost suspendate

29 mai. 07:45   Capitala
5240 2

Lucrările de reparație de pe strada 31 August din Chișinău, acolo unde a fost descoperit caldarîmul vechi, bat pasul pe loc. Acestea au fost suspendate pînă cînd Primăria Chișinău și Ministerul Culturii vor găsi o soluție comună.

Autoritățile municipale dau vina pe Guvern pentru întreruperea lucrărilor, iar Ministerul Culturii spune că în acest sens ar trebui să fie realizat un proiect amplu, cu implicarea unui cerc larg de specialiști, lucru care nu se știe cînd se va întîmpla, transmite moldova1.md.

Deja de mai bine de o lună, pe această porțiune de stradă nu au acces nici mașinile, nici pietonii. Lucrările de reparație sînt stopate, materialele de contracție au fost lăsate de izbeliște și muncitorii nu-și mai fac apariția.

Oamenii spun că s-au bucurat atunci cînd au văzut această descoperire. Ei speră că lucrările vor începe cît mai curînd.

„Ne-am bucurat că o să fie dar cred că foarte greu pînă o să ajungem să mergem pe strada aceasta.”;


„Vreau cît mai repede să fie făcută strada să putem merge pe ea.”;

„Foarte rău că este stricată, lumea ar trebui să circule, să se plimbe cu copiii, dar trebuie să meargă prin toate pietrele să se împiedice să cadă pe jos.”;

„Slavă domnului că a început, mai departe să vedem, depinde de conducere.”

Acum trei luni, cînd a fost descoperit caldarîmul, autoritățile municipale au anunțat că pe strada „31 august 1989” va fi o zonă pietonală, însă pentru aceasta ar fi nevoie de investiții de milioane de lei. Acum Primăria spune că Ministerul Culturii ar trebui să intervină și dă vina pe Guvern.

„Urmează să avem acceptul de la CNMI (Consiliul Național al Monumentelor Istorice n.r.), că nu avem cum să ne mișcăm mai departe fără agenții, fără Ministerul de Cultură. În momentul cînd se descoperă aceste porțiuni, care prezintă interes din punct de vedere public, arheologic intervine ministerul respectiv, și cu reparații, și cu tot. Dar noi sîntem gata să ne unim eforturile atunci cînd vom avea o viziune clară”, a menționat primarul capitalei Ion Ceban.

De cealaltă parte, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, spune că lucrările de renovare nu vor fi realizate în grabă, întrucît trebuie elaborat un proiect bine gîndit.

„Soluția de rezolvare a acestui șantier urmează a fi elaborată și aici nicio grabă nu poate fi impusă, soluția trebuie elaborată doar împreună cu toate părțile interesate, autoritățile publice centrale, autoritățile publice locale, societatea civilă, experții”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Amintim că la începutul lunii martie, în timpul lucrărilor de reparație a străzii „31 August 1989” din Chișinău a fost descoperită o porțiune de caldarîm vechi cu valoare arhitecturală și de patrimoniu.

2
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?