X 

Locuitorii unui complex locativ din Capitală, terorizați de cîini

17 mar. 11:15   Capitala
3808 0

Locuitorii unui complex locativ din sectorul Centru al Capitalei trăiesc de cîțiva ani cu frica-n sîn.

Motivul sînt haitele de maidanezi care se adăpostesc în curtea blocului împreună cu un om al străzii. Pentru că au simțit pe propria piele furia dulăilor, mai mulți locatari au depus o petiție la Primărie, dar funcționarii pasează responsabilitatea de la o direcție la alta, scrie tv8.

Oamenii se plîng că nu pot să iasă din casă fără a fi amenințați de patrupezi:

„sînt, la noi sînt în ogradă, cred că autoritățile ar trebui să-și facă treaba".

„Ne este frică pentru copii, noi, maturii reușim să ne apărăm, copiii sînt mai neputincioși.".


„Anul trecut am înțeles că a fost atacată o fată din acest complex de locuit, într-adevăr sînt foarte mulți, e o adevărată catastrofă".

„Vara, cînd ieșeam cu prietenii la plimbare, deseori mă temeam să merg pe drum, pentru că erau cîinii aceștia".

Locatarii susțin că animalele au fost aduse în curte de un boschetar. Am încercat să vorbim cu el, dar bărbatul a refuzat.

Oamenii spun că s-au adresat autorităților de mai multe ori ca să le rezolve problema, dar fără succes. Aceștia sînt nevoiți să fie în continuare martorii unor comportamente sociale inacceptabile. Președinta Asociației Locatarilor susține că bărbatul este deseori violent.

„Dumnealui, da este agresiv, nu o dată a sărit la bătaie și la mine și la măturător. - De cît timp vă confruntați cu problema dată? Domnul cu cîinii umblă deja de doi ani, numai vara el a fost dus la Spitalul de la Costiujeni, din motiv că unul din cîinii lui au mușcat o fetiță", a declarat președinta asociației locatarilor.

Polițiștii de sector ne-au spus că au fost sesizați anterior referitor la acest caz și bărbatul a fost plasat într-un centru pentru persoanele fără adăpost, dar ulterior a părăsit instituția.

„A fost sesizată poliția, noi am expediat materialul la protecția animalelor, întrucît este competența lor. Persoana forțat nu poți să o internezi într-o instituție de psihiatrie, doar în cazul în care comite o infracțiune”.

Oamenii au depus și o petiție la Primăria Capitalei, însă aici problema se plimbă de la o ușă la alta. Ne-am adresat Direcției Locativ Comunale, dar reprezentanții subdiviziunii ne-au redirecționat către Regia Autosalubritate. Aceasta însă susține că se ocupă doar de cîinii din azil, iar de maidanezi ar fi responsabilă Direcția Locativ Comunală. La azilul gestionat de Regia Autosalubritate pot fi adăpostite încă 600 de animale, dar după cum afirmă directorul instituției, cei care ar trebui să emită ordine de capturare, nu o fac.

„De capturarea cîinilor fără stăpîn trebuie să parvină o plîngere către Secția control animale din cadrul Direcției generale locativ comunale. De ce nu emit acte de capturare și de ce nu capturează cîinii, eu nu cunosc”.

Am revenit la Direcția Locativ Comunală, care de această dată ne-a declarat că instituția nu are suficienți bani pentru a întreprinde măsuri.

„La moment nu este emis niciun program de sterilizare. Așa, dar nu dumneavoastră trebuie să emiteți acest program de capturare și de sterilizare? Așa era, anul trecut, dar anul acesta noi nu avem bani”, a menționat reprezentant al Direcției Locativ Comunale, Karl Luganov.

Conform datelor oficiale, în prezent, în Chișinău sînt circa 5000 de maidanezi.

0
0
1
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий