Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Locuitorii capitalei aruncă neglijent deșeuri în rîul Bîc

19 ian. 2021,, 10:34   Capitala
23645 1

Rîul Bîc și în 2021 suferă în tăcere. Deșeuri cu duiumul acoperă apele rîului, care se arată „nemilos” în fața acțiunilor mai puțin cugetate din partea oamenilor.

Cea mai gravă situație se înregistrează în capitală, acolo unde, pe malurile rîului, apar o sumedenie de deșeuri aduse pe timp de noapte de către cetățenii needucați, de cele mai multe ori acestea sunt deșeuri de la reparații și construcții, adunate aici de mai mulți ani. În unele movile se pot găsi chiar și conturi și facturi cu date ale proprietarilor gunoiului.

Cu părere de rău această practică este destul de larg folosită și astăzi de către șoferii camioanelor mari, de exemplu cele ce staționează pe calea Basarabiei, loc pe care l-au transformat nu doar într-o parcare, dar și într-un nou focar de poluare ecologică.

O plăcută intenție întîlnim sub podul de la intersecția str. Albișoara cu Mihai Viteazul. Cineva a încercat să amenajeze o pensiune pe malul rîului. La moment ea este abandonată, probabil mirosul rîului l-a descurajat pe întreprinzător.

Pe tot cursul său prin Chișinau, malurile rîului Bic sunt împînzite cu gospodării ale agenților comerciali începînd cu spălătorii auto, servicii auto, pînă la uzine și fabrici care, la fel, își aduc contribuția nefastă în distrugerea rîului.


După podul de pe str. Ismail, în imediata apropiere a rîului sunt amplasate mai multe piețe care favorizează concentrarea pe malul rîului a mai multor gunoiști, veceuri și locuri improvizate pentru odihnă.

Cea mai considerabilă poluare a rîului Bîc, evident, o constituie stația de epurare din Chișinău care revarsă în rîu zilnic în jur de 100.000 m3 de apa prefiltrată. Necatînd la faptul ca directorul stației confirmă că apa corespunde normativelor în vigoare, se vede clar și cu ochiul liber că apa revărsată în rîu are o culoare cenușie și miros neplăcut. Este îmbucurător, însă, faptul ca la moment se duc lucrări de renovare a stației și deja în 2021 vom avea la Chișinău o stație de epurare modernă capabilă nu doar să corespundă necesităților orașului, dar și să producă gaz și energie termică.

De asemenea, în apropierea stației de epurare, pe maluri apar o sumedenie grămezi de gunoi de construcție.

După ieșirea din oraș, volumul apei devine mai considerabil, însă apare o altă problemă și anume cea a podurilor care fie sînt demolate, fie avariate destul de puternic, fiind periculoase pentru traversare de către mijloacele de transport.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?