Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Licitații trucate la primăria Chișinău

22 iul. 2018,, 15:45   Capitala
3515 1

Organizarea și desfășurarea tenderului de selectare a companiei pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție a bulevardului Ştefan cel Mare și Sfînt, și străzilor Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri, s-a făcut cu grave încălcări ale legislației, relevă o investigație efectuată de Consiliul Concurenței.

E vorba de o licitaţie din anul 2014, în cadrul căreia Administrația Capitalei a decis să selecteze compania Delta ACM 93 SRL din Romînia ca să efectueze reabilitarea a trei străzi principale, în zona centrală a Capitalei. Decizia a provocat dubii din start că aceasta a fost aranjată de autoritățile locale, transmite mold-street.com.

Cum a cîştigat licitaţia o firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu

Or, la concurs au fost depuse şase oferte de la companii din Romînia, Bulgaria, Italia şi Spania. Cele mai atractive la preţ oferte au venit de la două companii din Bulgaria: Ingstroyengineering Ltd - 10 milioane de euro şi SK-13 Patstroy JSC - 10,82 milioane de euro.

Cu toate acestea comisia de concurs a selectat oferta Delta ACM 93 SRL din Romînia (deţinută de Florea diaconu şi considerată o firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu) cu un cost de 11,57 milioane euro, "deși diferența dintre cel mai mic preț oferit în cadrul licitației și cel oferit de compania cîștigătoare este de 1,57 milioane euro", constată Consiliul Concurenţei.


Comisia a respins oferta SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) pentru că aceasta nu ar întruni criteriile de selectare „Experiență specifică”, iar ca temei Comisia de evaluare a invocat faptul că doar două contracte din cele 9 prezentate corespund condițiilor de dimensiune fizică, complexitate, metode/tehnologie sau alte caracteristici similare lucrărilor la cele 3 străzi din mun. Chișinău".

Consiliul Concurenţei a constatat că de fapt Comisia de evaluare, a catalogat eronat contractele „Reconstrucția bulevardului Copenhaga” în valoare de 2.325.185 euro și „Reconstrucția parcului orășenesc” în valoare de 3.029.323 euro, "ca fiind neconforme cu condițiile prevăzute în Caietul de sarcini, deși potrivit acestor contracte compania SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) a efectuat lucrări de reabilitare a străzilor, trotuarelor, modernizare a iluminatului public stradal, renovarea sistemului de apă și canalizare, lucrări care sînt similare celor din mun. Chișinău".

"Reieșind din cele menționate, se precizează că oferta companiei SK-13 Patstroy JSC a fost respinsă neîntemeiat de către Comisia de evaluare, fapt ce a limitat drepturile întreprinderii la cîștigarea licitației, avînd un preț mai mic decît cel oferit de SC „Delta ACM-93” SRL", se precizează în decizia autorităţii.

În plus s-a mai constatat că în oferta sa, firma Delta ACM-93 SRL a menționat că la efectuarea lucrărilor "nu vor fi angajați subcontractori, dar ulterior, pe parcursul desfășurării lucrărilor, au fost subcontractate întreprinderi locale care au efectuat anumite genuri de lucrări".

Curios este că Raportul de evaluare a ofertelor prezentat de Comisie la finanţatori (BERD și BEI) a primit atunci calificativul „no objection” (nici o obiecție).

Asta i-a permis lui Igor Gamrețki, pe atunci șef al Direcției transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău să declare: „Licitația s-a desfășurat în conformitate cu cerințele finanțatorilor, iar decizia de a desemna învingătorul s-a luat după o consultare cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare“.

Acelaşi lucru l-a susţinut şi fostul primar general Dorin Chirtoacă.

Comisia de anchetă a CMC: Licitaţia trebuie reevaluată

În 2014 a fost creată şi o comisie de anchetă de pe lîngă Consiliul Municipal Chişinău, care a constatat că procedura de licitație a fost neobiectivă și s-a realizat cu încălcarea prevederilor documentației de licitație, caietului de sarcini, a regulilor BERD de desfășurare a licitațiilor precum și a prevederilor legislației naționale în vigoare.

De asemenea, potrivit Comisiei de anchetă, primarul şi-a fi depăşit atribuţiile atunci cînd a semnat contractul de împrumut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?