COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

La Ciocana, pe arborele solar s-au copt primele roade

La Ciocana, pe arborele solar s-au copt primele roade

Sute de oameni au venit în acest week-end pe aleea Mircea cel Bătrîn pentru a promova energia curată şi comportamentul prietenos mediului.

Evenimentul „Arborele solar la prima roadă. Ne-am copt pentru verde” a fost organizat de către Proiectul „Oraşe Verzi Durabile” în parteneriat cu pretura sectorului Ciocana.

Acţiunea vine să marcheze instalarea în Chişinău a doi arbori fotovoltaici ce generează energie verde pentru confortul chişinăuienilor şi oaspeţilor capitalei. Oamenii își încarcă gratis telefoanele mobile, au acces la internet și se odihnesc la tulpina acestor copaci. Serile, copacii iluminează decorativ împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare.


Fiecare arbore solar are putere totală instalată de 810 W şi oferă iluminare decorativă pe timp de noapte la o capacitate de 18 W. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2 per arbore. Arborii solari sînt instalați pe bulevardele Grigore Vieru și Mircea cel Bătrîn. Locațiile au fost propuse și validate de chișinăuieni, în urma cîtorva etape de selecție, fiind ulterior aprobate de Primăria mun. Chişinău.

În cadrul evenimentului a fost organizat un tîrg de produse eco, expoziţie de inovaţii prietenoase mediului, ateliere de reciclare, dezbateri la tema crizei de mediu, concursuri cu premii eco, activități energizante pentru întreaga familie, muzică şi energie bună. Echipa Hai Moldova a adus la eveniment cutiile de colectare a echipamentelor electronice uzate pentru a fi ulterior reciclate.

Instalarea arborilor solari a fost finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul Facilităţii Globale de Inovare, în cadrul unui proiect regional ce cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova. În Chişinău, iniţiativa a fost implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare: Green City Lab şi MiLab, în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău. Conexiunea Wi-Fi este oferită de Starnet, iar supravegherea video este asigurată de Oraşul Protejat.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load