Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Chișinău ar putea fi anunțat un program de renovare a locuințelor vechi

15 feb. 2021,, 16:30   Capitala
2647 0

La Chișinău se prevede să se introducă un proiect-pilot pentru renovarea locuințelor vechi în vederea implementării ulterioare în caz de succes a unui program de renovare în capitala Moldovei.

Acest lucru a fost declarat de arhitectul șef al municipiului Chișinău Svetlana Dogotaru și de fondatoarea Biroului de Planificare Urbană Master´s Plan Iulia Zubarik, vorbind în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia s Elenoi Levițkoi-Pahomovoi”, relatează Noi.md.

Ele au menționat, în special, că în acest caz drept bază va fi luată celebra experiență a renovării locuințelor din Moscova.

Iulia Zubarik a spus că Biroul Master's Plan a participat activ la dezvoltarea proiectelor de renovare la Moscova, cîștigînd concursuri internaționale relevante, iar experiența acumulată în capitala Rusiei poate fi aplicată la Chișinău pentru renovarea locuințelor vechi din fondul de locuințe cu cinci etaje.
Specialista a menționat că blocurile de la Chișinău care au fost construite pe vremurile lui Hrușciov deferă de cele de la Moscova, deoarece în capitala Moldovei ele au fost construite în principal din cotileț și nu din panouri ca la Moscova și, potrivit ei, renovarea locuințelor vechi nu va însemna neapărat demolarea lor.

„Vorbim fie despre modernizare și reconstrucție, fie despre demolare, dacă mai există case de panou construite pe vremurile lui Hrușciov. Dar pentru a începe acest proces, locuitorii blocurilor demolate și reconstruite trebuie să fie mutați undeva. Respectiv programul, proiectul de renovare include selectarea unui loc pentru construcția unui bloc în cadrul programului de renovare și mutarea locuitorilor într-o casă nouă. Și cînd locuitorii se vor muta acolo, va fi posibil să purcedem la mutarea în formă de val, adică construim o casă nouă - să demolăm una veche”, a spus Iulia Zubarik.


Vorbind despre experiența muncii în capitala Rusiei, ea a menționat că în cadrul programului de renovare de la Moscova locuitorii se mută în limitele unui singur cartier.

„Adică o persoană nu merge nicăieri mai departe de 1 km sau 1,5 km de vechea sa casă”, a subliniat fondatorul Biroului de Planificare Urbană Master's Plan.

La rîndul său, arhitectul șef al municipiului Chișinău Svetlana Dogotaru a spus că important este sectorul capitalei moldovenești în care va fi lansat proiectul pilot pentru renovarea locuințelor degradate, ci ca, în cele din urmă, acesta să fie de succes.

În opinia ei, în cadrul proiectului, în clădirile vechi cu cinci etaje ar putea fi construite mansarde, ceea ce este în sine o idee bună pentru modernizarea clădirii și construcția unor apartamente noi pe un spațiu suplimentar.

„Dar în forma în care am făcut-o noi, acest luicru i-a îndepărtat pe oameni de orice renovare, deoarece oamenii au fost pur și simplu înșelați. Au început să construiască mansarde deasupra caselor lor și apoi, din cauza lucrărilor necalitative, casele au fost inundate de ploaie, zăpadă etc.”, a menționat arhitectul șef al municipiului Chișinău.

Ea a subliniat că este extrem de important ca atunci cînd se implementează un proiect-pilot de renovare a locuințelor vechi, să se țină seama de relația juridică a proprietății între participanții la acest proces.

„Adică, acei oameni care au apartamente în aceste blocuri, trebuie să se organizeze cumva, nu neapărat în Asociația Condominium, pentru ca drepturile lor de proprietate să fie clare, astfel încît oamenii să știe că nu sînt responsabili doar pentru proprietatea lor, ci de asemenea, au drepturi asupra ei și o pot apăra”, a spus Svetlana Dogotaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?