Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

La Chișinău a fost prezentat filmul " Nürnberg"

6 mai. 12:00   Capitala
2599 0

La Chișinău a fost prezentat filmul " Nürnberg" (2023) de Nikolay Lebedev, regizor originar din Moldova și laureat al Premiilor de Stat ale Federației Ruse, cunoscut pentru filmele "Steaua" (după romanul lui Emmanuel Kazakevici), "Apostolul", "Legenda #17", "Echipajul".

Evenimentul a avut loc la 4 mai, în ajunul Zilei Victoriei, în incinta Centrului Rus de Știință și Cultură.

Filmul povestește spectatorului despre începutul procesului Tribunalului Militar Internațional de la Nürnberg, în anul 1945, asupra principalilor criminali naziști.

Filmul se bazează pe romanul-cronică ""Pentru veci de veci"" al scriitorului rus, avocat, director adjunct al Centrului Național de Cercetare a Patrimoniului Juridic al Proceselor de la Nürnberg, Alexander Zvyagintsev.

Нет описания фото.


După proiecție, Lebedev a organizat o întîlnire online, în cadrul căreia a vorbit despre obiectivele proiectului cinematografic, specificul procesului de filmare și natura abordării în film a desfășurării tribunalului militar și a relațiilor personale dintre personajele principale. Tonul de încredere al întîlnirii a fost întărit de faptul că Lebedev este originar din Chișinău și și-a început activitatea profesională în capitala moldovenească.

Нет описания фото.

Înainte de începerea proiecției filmului, publicului i-a fost prezentată o expoziție de postere intitulată Procesul de la Nürnberg. Privire de la Moscova, menită să dezvăluie principalele repere ale "curții națiunilor" - de la nașterea ideii unui tribunal internațional pînă la pronunțarea verdictului. Expoziția conține informații despre Conferința de la Londra, Holocaustul, Războiul Rece, chestiunea Katyn; sînt abordate, de asemenea, componența tribunalului, activitatea traducătorilor și acoperirea mediatică sovietică a procesului. Secțiunile de încheiere privind rezultatele de la Nürnberg sînt, de asemenea, de o importanță deosebită.

Нет описания фото.

Expoziția de carte-document este pregătită de Fundația Alexandr Pechersky împreună cu Biblioteca Publică Istorică de Stat din Rusia.

Expoziția și proiecția în premieră a filmului "Nürnberg" pe platforma CRSC și a partenerilor săi din Republica Moldova au devenit posibile datorită Ministerului Culturii al Federației Ruse, fundației menționate și Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Нет описания фото.

Нет описания фото.

Нет описания фото.

25
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?