X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cehoviștii au început un nou protest. Răspunsul lui Serghei Prodan

26 sep. 2022,, 18:26   Capitala
5009 0

La Ministerul Culturii a început un miting. Protestatarii au ieșit să-l susțină pe Constantin Haret cu afișe și strigăte: „Jos mîinile de pe teatrul rusesc!”

Ministrul Culturii Serghei Prodan a apărut în fața protestatarilor: „Am avut o întîlnire cu reprezentanții teatrului în urmă cu o oră, am discutat despre această problemă, dar vreau să vin cu o explicație, transmite Noi.md.

„Dragi prieteni! În primul rînd, îmi pare foarte rău că abia astăzi am reușit să discutăm cu reprezentanții reformei direcției de majorare a salariilor tuturor teatrelor. De ce acum și de ce a fost avertizat Haret despre rezilierea contractului, pentru că ministerul a dat ordin să se pună în ordine salariile tuturor structurilor „Pentru a face asta, trebuie să treci prin acest concurs, toate institutele trec prin el. Sînt alte institute unde contractele expiră fără concurs, și sînt 4 institute, contractele cu care expiră ulterior, acele institute la care se depășește cadrul actualului sezon. Toți directorii trebuie să treacă prin clauza de concurs privind rezilierea contractului, este atît în contractul cu Haret, cît și în lege. Acționăm în conformitate cu legea, prin urmare, în principiu, acestea nu sînt concedieri, sînt întreruperi ale contractului de muncă ale acelor patru organizații, trei sînt directorul Teatrului de Operă și Balet, directorul „Moldova-Concert”, directorul Universității Bogdan Petriceicu Hașdeu din Cahul.

Dragii mei, nimic nu stă în calea lui Haret să preia din nou postul de director după concurs. Există regulamente, în fiecare caz aparte vor fi doi reprezentanți ai echipei. Nimeni nu nominalizează pe nimeni, fiecare își va putea nominaliza propria candidatura. Există un regulament care a fost aprobat de mult timp. Cererea mea – nu proiectați conflictul intern al teatrului pe un sistem comun. Această procedură nu are nicio legătură cu performanța lucrătorului sau cu lipsa de integritate a acestei rețele, care este distribuită în întreaga instituție.

Această procedură se aplică tuturor instituțiilor. Doar Constantin Haret a primit această notificare, deoarece toți ceilalți vor participa la concurs”, - a declarat Prodan.


Constantin Haret vine la fel cu o reacție:

„Sînt profund indignat și nici nu este vorba despre demiterea mea din postul deținut – am eliberat deja biroul, dar ideea este că majoritatea teatrului nostru nu este auzită. Ei spun: „reformă, reformă”, dar, ascunzîndu-se în spatele acestei reforme, niciunul dintre directori nu a văzut nici măcar o fițuică privitor la această reformă. Și astăzi, domnul ministru a spus că încă trei directori au mai scris o declarație din proprie inițiativă, dar, probabil, au fost forțați de circumstanțe, totuși numai eu am primit avizul de demitere. Cînd au fost întruniți toți directorii și conducătorii artistici, în prezența ministrului, am pus întrebarea "cine altcineva dintre directori a mai primit notificarea de reziliere a contractului înainte de termen?", răspunsul a fost că numai directorul de la Joc, dar din cîte știu contractul ei a expirata deja. Așadar, cum vine una ca asta? Și, cu cît mai mult se opune ministrul, chiar problema nu este în funcția mea, dar mă îngrijorează ce se va întîmpla cu teatrul mai departe, ce se va întîmpla cu angajații care vor rămîne să lucreze? Pentru că ministrul a spus că reforma presupune mărirea salariilor, dar în detrimentul reducerii statelor de personal. Deci, unde vor merge toți acești oameni care nu vorbesc limba de stat? Acum este foarte greu pentru cei ce au mai mult de cincizeci de ani să obțină un loc de muncă. Mi s-a oferit deja un loc de muncă într-un teatru moldovenesc, dar nu voi pleca, pentru că mă doare inima pentru acest teatru, am crescut în acest teatru, slujesc în acest teatru din 1994, așa că oamenii care sînt în spatele meu nu sînt oameni obișnuiți, nu sînt angajați obișnuiți, aceștia sînt frații și surorile mele, oamenii cu care am mîncat din aceeași farfurie, cu care am trăit multe împreună, dar cel mai important este că datorită acestor oameni care sînt în spatele meu, despre noi se vorbește în lume. Oamenii știu despre Moldova și datorită teatrului. A.P. Cehov.

Și-a expus opinia și actorul de teatru, regizorul Ghenadii Boiarkin:

"Din păcate, mitingul de astăzi nu a dat nimic, deși era de așteptat una ca asta, pentru că ministerul a decis totul cu mult timp în urmă. Este foarte trist. Dacă directorul nostru Constantin Haret va fi înlăturat, teatrul se va prăbuși pur și simplu! Vor numi o altă persoană care nu înțelege nimic în teatru și are toate împuternicirile de a distruge în două-trei luni teatrul și de a-l închide”, a spus Boiarkin.

A comentat situația și managerul teatrului Anastasia Lucacevici:

„După cum ni s-a explicat, această reformă este necesară pentru a testa capacitatea actualilor directori în calitate de manageri economici. În acest caz, noi am propus să întocmim un contract suplimentar cu Constantin Haret, fără a-i rezilia actualul contract, un contract de manager, unde își va prezenta planul economic privind dezvoltarea teatrului, iar dacă nu se descurcă într-un an și nu dă rezultate bune, acest aspect să fie deja motiv pentru rezilierea contractului. La această propunere ministrul a spus „avem propriile noastre planuri, facem ce credem de cuviință". Noi am întrebat dacă există careva motive pentru care sînt nemulțumiți de munca lui Constantin ca director al teatrului. Ministrul a spus că nu știe care sînt meritele sale și nu a verificat. Deja cînd va fi demis și efectuat un audit, se va ști cît de bine stau lucrurile în teatru. Îmi pare rău, dar am avut mai multe audituri de la Ministerul Culturii, o sumedenie de verificări. Toate controalele s-au încheiat cu bine. O mulțime de răspunsuri au fost neclare... Orice ar decide această comisie, pînă la urmă va semna tot Prodan. El ori este de acord cu această candidatura, ori nu. Adică acest concurs nu are niciun rost... Avem nevoie de sprijinul ministerului”, a spus Lucacevici.

Persoana publică Nina Dimoglo crede că teatrul Cehov este sub presiune nu pentru prima dată:

„Ne amintim bine cînd se intenționa transmiterea clădirii Teatrului Cehov pentru a organiza în ea un cazinou, ne amintim de numeroasele atacuri la adresa conducerii, vedem că echipa îl respectă și îl apreciază foarte mult pe domnul Haret, cum îl apără echipa la proteste. Oamenii teatrului sînt colective specifice, în care nu trebuie să ne amestecăm, să intervenim. Știm că domnul Haret adună săli pline, publicul este mulțumit. Credem că Ministerul Culturii trebuie să ia urgent o decizie care ar fi acceptată atît de conducerea, atît de colectivul teatrului, cît și de spectatorul devotat al acestuia”, a conchis Dimoglo.

Ca răspuns, actorii care protestau au spus că protestele vor continua pînă cînd se va face dreptate și Haret va fi readus în funcția de regizor.

10
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?