Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 904

Istoria hotelului Național - una dintre cele mai simbolice clădiri din Chișinău

20 apr. 12:54 (reactualizat 20 mai. 17:33)   Capitala
3941

Cîndva pe aceste coridoarele erau covoare persane, iar în holuri erau instalate colțuri moi cu televizoare color... În anii 70, hotelul Intourist era unul dintre cele mai bune din capitală: havuzurile întîmpinau oaspeții din întreaga Uniune Sovietică, care se cazau cu mare plăcere în această clădire cu 17 etaje.

Hotelul Național (inițial Intourist) a fost construit după proiectul arhitecților V. Șalaginov și A. Gorbunțov. Construcția clădirii cu 17 etaje a fost începută în 1974 și finalizată în 1978.


El a fost construit în formă dreptunghiulară. În complexul hotelier a fost inclusă și o anexă cu 2 etaje pentru unitățile de alimentație publică, construită de asemenea sub formă dreptunghiulară rotunjit pe o parte și unit printr-un coridor cu clădirea hotelului.

Primele două etaje ale clădirii au fost planificate ca un grup de blocuri administrativ-economice și încăperi de uz casnic. În hotel a fost prevăzut un restaurant cu două săli. La dispoziția turiștilor se aflau două baruri și două bufete, un salon de înfrumusețare, un birou de comunicare, chioșcuri de ziare și suveniruri, o cameră de păstrare și alte facilități.

Nu mulți călători străini puteau conta pe cazare cu condiții maxime – lor li se oferea cazare în hotelurile din lanțul Intourist, primii reprezentanți ai căruia au început să activeze în anii 1930.

Fiecare "Intourist" se remarca prin cea mai înaltă calitate a serviciilor: oaspeții erau duși la cele mai bune restaurante cu autobuze speciale sau mașini scumpe, aveau la dispoziție teatrele, muzeele din oraș și serviciile traducătorilor de înaltă calificare. La sfîrșitul anilor 1980, în RSSM activau 450 de hoteluri "Intourist", 8 hoteluri erau situate în afara statului.

Hotelul ”Intourist” din Chișinău în perioada sovietică era cel mai popular loc de cazare temporară a oaspeților străini, participanți la diverse forumuri internaționale, congrese și concursuri. A te caza în el era prestigios și confortabil. Desigur, căci totul acolo era curat, frumos, confortabil.

Pe coridoare erau așternute covoare persane, în holuri erau instalate colțuri moi cu televizoare color. În camere erau dotate cu frigidere, telefoane, aparate de aer condiționat. Lifturi frumoase, un restaurant elegant, servicii complete: coafor, baruri, chioșcuri de suveniruri, curățătorie chimică, case pentru bilete de avion și pentru călătoriile cu trenul etc.

După hotelului Intourist se afla o parcare, unde staționau autobuzele confortabile Ikarus, cu care soseau în principal delegațiile străine.

Dar au venit alte vremuri, iar la început hotelul a rămas fără parcare, pe care deja în anii 2000 a fost construită o clădire rezidențială cu mai multe etaje. Apoi a început să se discute despre reconstrucția hotelului, care a încetat să mai corespundă cerințelor vremii.


În ultimii ani, hotelul Național, la fel ca multe hoteluri de clasă inferioară, supraviețuia din darea în chirie a camerelor pentru birouri, a sălii de conferințe -pentru întîlnirile delegațiilor și a restaurantului - pentru diverse sărbători.

Dar era evident că închirierea camerelor era un fenomen de scurtă durată și nu la fel de profitabil ca cazarea turiștilor. Căci, majoritatea companiilor situate în hoteluri cu timpul se mută fie în propriile clădiri construite, fie închiriază spații în clădiri specializate de birouri. Nu cîștigi mult nici din darea în chirie a restaurantului pentru sărbători.

În multe orașe ale lumii, hotelurile cîndva prestigioase sînt demolate din cauza necorespunderii noilor tendințe, nivelului necesar de deservire și confort. La Moscova, de exemplu, în ultimii ani au fost demolate trei hoteluri: "Москва", "Интурист", "Россия".

Experții remarcă faptul că hotelul moldovenesc "Intourist", de asemenea, a încetat să corespundă standardelor internaționale, deoarece camerele sale sînt foarte mici și incomode și că este mai ușor să demolezi clădirea și să construiești în locul ei una nouă decît să reconstruiești. În plus, potrivit experților, "National" nu poate fi calificat nici măcar ca hotel de o stea.

Hotelul Intourist abandonat a fost o perioadă un refugiu pentru persoanele fără adăpost și doar unele obiecte pierdute prin gunoi arată că această clădire era cîndva unul dintre cele mai mari și mai populare hoteluri din Chișinău.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав