Preşedintele stiri: 3022

Iresponsabilitatea oamenilor continuă să facă victime

24 oct. 12:59   Capitala
1461 0

În timp ce nu mai sînt paturi libere prin spitale, în localurile din capitală și suburbii practic locuri libere tot nu mai sînt. Oamenii legii au verificat, în acest weekend, cum sînt respectate măsurile impuse de CNESP.

Angajații Inspectoratului național de investigații, în comun cu colegii Direcției de Poliție a mun. Chișinău, BPDS “Fulger”, DIE și SPIA s-au deplasat în sectoarele municipiului Chișinău și suburbii, unde au efectuat activități de monitorizare privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19, conform prevederilor Hotărîrilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 62 din 22 septembrie 2021 și nr. 63 din 08 octombrie 2021.

Toate localurile sînt în vizorul poliției, de această dată fiind verificate încă o serie dintre ele. Totodată au fost petrecute convorbiri cu administratorii acestora pe marginea situației pandemice, în special au fost punctate măsurile de prevenire a infecției COVID-19, precum și rolul primordial al imunizării.

În urma verificărilor, angajații implicați au documentat 25 de cazuri de nerespectare a normelor legale. Printre încălcările depistate de polițiști a fost surplusul de persoane; lipsa registrelor de efectuare a termometriei și de igienizare; permisiunea în încăpere a vizitatorilor care nu au prezentat datele de identitate pentru completarea fișei epidemiologice; lipsa certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau alte acte ce ar confirma că persoanele nu sînt infectate; verificarea doar selectivă, de către reprezentanții localului, a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 sau altor acte ce ar confirma că vizitatorii nu sînt infectați; lipsa registrului de igienizare a localului, unii chelnerii purtînd masca de protecție incorect; aflarea fără mască de protecție a vizitatorilor; permisiunea de a se fuma în locuri interzise, etc.

În paralel, angajații Inspectoratului național de securitate publică au verificat altă latură a respectării prevederilor CNESP. 1691 de persoane aflate în autoizolare au fost verificate la domiciliu.


A fost monitorizată activitatea a:

  • 548 unități de comerț;
  • 87 de pieţe comerciale;
  • 205 stații PECO;
  • 130 de unități de alimentație publică (restaurante, cafenele/ bar/ terasă/ cantine, etc.)

Au fost verificate 175 de zone de agrement în aer liber.

În 110 localităţi s-au desfășurat activități de informare a populației privind riscul infectării cu COVID-19. Au fost verificate 184 unități de transport (transportatori de pasageri) și 5 cluburi de noapte.

Totodată, au fost întreprinse acțiuni de informare și evaluare a măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 în lăcaşele sfinte din teritoriul deservit, fiind supuse verificărilor 1403 biserici şi mănăstiri, în care nu s-au depistat încălcări.

În urma verificărilor au fost întocmite 59 de procese verbale cu privire la contravenție în baza art.76/1 alin.(1) pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X