Investigaţie: Peste 13 milioane de lei, oferite mai multor angajaţi ai Primăriei Chișinău

Investigaţie: Peste 13 milioane de lei, oferite mai multor angajaţi ai Primăriei Chișinău

Premii și sporuri salariale nejustificate în sumă totală de peste 13 milioane de lei – de asta au beneficiat, în 2017, zeci de angajați ai Primăriei municipiului Chișinău, inclusiv fostul primar, Dorin Chirtoacă, și viceprimarul, Nistor Grozavu.


Constatarea aparține Curții de Conturi, care menționează că cele mai multe adaosuri salariale au fost oferite în condițiile în care municipalitatea avea datorii de peste 30 de milioane de lei, scrie RISE Moldova.


Mai mult, deoarece cea mai mare parte a banilor plătiți în 2017 au fost, de fapt, pentru anul 2016, printre cei care au încasat bonusuri se regăsesc și persoane care nici măcar nu lucrau la primărie în anul respectiv. Și anume, fostul primar interimar Silvia Radu, dar și actualul interimar – Ruslan Codreanu.


În decembrie 2017, Consiliului municipal Chișinău (CMC) a decis acordarea premiului anual pentru 2016 mai multor angajați ai primăriei. Însă anul trecut Curtea de Conturi a efectuat un audit și a constatat că premiile au fost acordate cu încălcarea legii. Mai exact, angajații primăriei au încasat bonusuri în sumă totală de opt milioane de lei, în timp ce instituția avea datorii de 30 de milioane.


Cei mai mulți bani i-a încasat Grozavu – 27.800 de lei. Silvia Radu și Dorin Chirtoacă au ridicat cîte un adaos salarial de 9.500 de lei, iar Ruslan Codreanu – de 8.600 de lei.


Silvia Radu și Ruslan Codreanu au beneficiat de premii pentru 2016, deși în acel an ei nici măcar nu erau angajați la primărie. Codreanu spune că nu poartă nicio responsabilitate pentru premiul unic de 8.600 de lei pe care l-a primit.


Silvia Radu a restituit în bugetul municipal premiul unic de 9.500 de lei ridicat în 2017. Cei drept, a făcut-o după ce RISE Moldova a luat-o la întrebări în privința banilor.


Pe lîngă premiile unice nejustificate, Curtea de Conturi a constatat că Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, Iurie Cuculescu, pe atunci consilier al lui Chirtoacă, și Valeriu Didencu, secretar al CMC în 2017, au mai beneficiat de sporuri salariale majorate pentru acces la secretul de stat. Adică, în loc să primească un spor de 10% din salariul de bază, aceștia au fost plătiți dublu.


Astfel, Dorin Chirtoacă și Valeriu Didencu au primit cîte circa șapte mii de lei, Nistor Grozavu – peste 17 mii și jumătate, Iurie Cuculescu – puțin peste trei mii de lei. Potrivit Curții de Conturi, persoanele respective nici nu aveau dreptul de acces la secretul de stat.


Continuarea investigației o puteți citi pe RISE Moldova.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load