COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Intrarea de vest a Stadionului Republican din Chișinău trebuie păstrată și restaurată. Opinie

19 sep. 11:00   Capitala
4489 2

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova recomandă conservarea și restaurarea intrarea de vest a Stadionului Republican din Chișinău de pe strada Izmail și blocul administrativ, care este un important monument de arhitectură urbană.

Despre aceasta pentru Noi.md a relatat directorul agenției respective, Ion Ștefăniță.

Stadionului Republican din Chișinău, amplasat pe strada Tighina, 12, a fost construit în perioada anilor 1950-decembrie 1951. În anul 1974 el a fost reconstruit, fiind extins pînă la 21 580 locuri.

Actualmente, terenul unde cîndva aveau loc diferite competiții sportive este subiect de dispute, în special după ce, printr-o hotărîre de guvern, aici ar urma să fie construită Ambasada SUA.

În iunie 2021, Guvernul a refuzat să transmită Stadionul Republican, care stă în ruine, în centrul Capitalei, de mai mulți ani, în subordinea primăriei Capitalei.


Locația, unde și Statele Unite ar dori să-și construiască o nouă ambasadă, este disputată între instituțiile statului, dar nici una dintre ele nu a luat încă o decizie finală privind viitorul acestui stadion.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a transmis o scrisoare Parlamentului Republicii Moldova, Președinției Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova și Agenției Proprietăți Publice în vederea transmiterii din proprietatea statului în proprietatea municipiului Chișinău a terenul Stadionului Republican din Chișinău.

„Guvernul ne-a spus nu, Președinția a menționat că nu ține de ea, iar Parlamentul, cred că nu a răspuns încă”, a declarat anterior primarul Ion Ceban.

Primăria municipiului Chișinău vrea ca mai multe clădiri și locații din capitală să treacă în proprietatea municipalității și să fie reabilitate. Este vorba despre Circul, Manejul de Atletică Ușoară, Clădirea distrusă de lîngă Artico - Liceul Real, Palatul Feroviarilor, Pădurea de la Porțile orașului și Stadionul Republican.

În același timp, potrivit lui Ion Ștefăniță, Agenția monumentelor recomandă păstrarea și conservarea intrării de vest, cea de pe strada Ismail și a blocului administrativ al Stadionului Republican care este o importantă relicvă a arhitecturii urbane.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽