Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Intensificarea relațiilor de colaborare dintre Chișinău și Cernăuți

5 apr. 14:30   Capitala
2061 0

O delegație din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău participă zilele acestea la Forumul II Regional „Împreună, vom lucra împreună 2.0: coordonăm, integrăm, reconstruim”, desfășurat la Cernăuți, Ucraina.

Din delegație fac parte: Pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, vicepretorul Sergiu Andrian, Olesea Sîrghi, consilier în Cabinetul Primarului General și Aliona Rotari, Directorul Spitalului Clinic Municipal de Copii nr. 1.

Consilierul Primarului General, Olesea Sîrghi, în calitate de speaker în cadrul Forumului, a avut joi, 04 aprilie 2024, o prezentare amplă despre contribuția APL Chișinău pentru gestionarea eficientă a crizei refugiaților din Ucraina.

Forumul Regional este organizat de Consiliul Orășenesc Cernăuți, cu susținerea Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferit în cadrul proiectului „EU4Recovery – Empowering Communities in Ukraine”.

Unul din obiectivele de bază ale evenimentului este discutarea stării actuale de adaptare și integrare a refugiaților la nivel local și regional, în regiunea Cernăuți, o abordare participativă pentru identificarea de soluții durabile în comunități, inclusiv promovarea consolidării parteneriatelor cu autoritățile și APL, mediul de afaceri, instituțiile locale și cele strămutate ale societății civile; cu organizațiile internaționale și cele caritabile, ca instrument de coordonare a eforturilor și de interacțiune intersectorială.


La Forum au participat și reprezentanți din șase comunități țintă din regiunea Cernăuți: Cernăuți, Vyzhnytsk, Khotynsk, Nedoboivsk, Mamalygivsk, Hlybotsk și patru comunități țintă din regiunea Zakarpattia; reprezentanți ai administrației locale a comunităților țintă, consiliul orașului Cernăuți, consiliul regional Cernăuți, Administrația Regională de Stat (militară) Cernăuți, comunitățile teritoriale ale regiunii Cernăuți; reprezentanți ai organizațiilor internaționale și fundațiilor caritabile; reprezentanți ai grupurilor de inițiativă locală și strămutate și ai organizațiilor publice și reprezentanți ai APL din România și din Republica Moldova.

În cadrul aceleiași vizite oficiale, delegația de la Chișinău a avut o întrevedere cu administrația orașului Cernăuți, în special cu primarul Roman Cliciuc.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Primăriei Cernăuți, Pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, vicepretorul Sergiu Andrian și funcționarii din cadrul Primăriei Chișinău au menționat importanța susținerea țării vecine și disponibilitatea continuă de acordare a sprijinului multidimensional oamenilor care au plecat din calea războiului.

În context, Pretorul Vadim Hîncu a remarcat interesul pentru intensificarea relațiilor de colaborare dintre administrația sectorului Centru din Chișinău și orașul Cernăuți, sub diverse aspecte, precum: inițierea de proiecte bilaterale, sprijin reciproc, schimb de bune practici și parcurs comun european.

De asemenea, au fost abordate subiecte pe diverse domenii, inclusiv investiții externe, schimb cultural între comunități din spații geografice apropiate.

Membrii delegației de la Chișinău au vizitat și Centre de tineret, dar și Centre care găzduiesc persoane de vîrsta a treia.

Totodată, au făcut un schimb de experiență cu medicii din cadrul Spitalului de Copii din Cernăuți.

Pentru acțiunile prompte întreprinse de APL Chișinău pentru ucrainenii refugiați în Republica Moldova, membrii delegației municipale au primit diplomă și scrisoare de mulțumire din partea oficialilor de la Cernăuți.

0
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?