X 
Criza energetică stiri: 1780
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Institutul Mamei și Copilului, obligat de instanță să achite despăgubiri unei paciente

16 ian. 12:59   Capitala
1983 0

Institutul Mamei și Copilului din Chișinău a fost obligat, la începutul anului curent, de către Judecătoria mun. Chișinău, sediul Centru, să-i achite Ecaterinei M., femeia care a fost nevoită să avorteze singură fetița în toaleta acestei instituții, fără a beneficia de asistența medicală necesară, un prejudiciu moral de 200 000 de lei.

Cazul a avut loc în luna decembrie 2017, cînd medicii i-au recomandat femeii să facă un avort medicamentos după ce au depistat la fătul de 18 săptămîni mai multe anomalii, transmite Ziarul Național.

După cîteva zile de chin, după ce a băut zece pastile care să-i provoace nașterea prematură, Ecaterina s-a trezit într-o dimineață pe patul de spital plină de sînge.

„Am mers la baie. Sora medicală a venit după mine și am întrebat-o dacă pot să merg la WC. Mi-a spus că da, să stau fără grijă că eu încă nu nasc. M-am aplecat și fetița a început să iasă. Am strigat: Eu nasc! Vasul cela venea puțin în jos și ea, cînd a ieșit… acolo era foarte mult sînge. A căzut în sîngele cela și a stropit baia. Pînă a revenit sora medicală, eu deja o examinasem, eram cu ea în mîini… Ea a venit cu un clește din fier și a tăiat cordonul ombilical”, își amintea anterior plîngînd Ecaterina calvarul prin care a trecut.

Asociația „Promo-LEX” a reprezentat-o pe Ecaterina în instanță și a depistat o serie de încălcări în acest caz, printre care lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine stătător medicamente și neglijența în perioada post-avort.


De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale.

„Cazul EM este primul în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, a declarat avocatul Asociației „Promo-LEX”, Vadim Vieru.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?