COVID-19 în MOLDOVA

În piețele capitalei au apărut primii struguri moldoveneşti

În piețele capitalei au apărut primii struguri moldoveneşti

Primii struguri moldoveneşti au apărut deja în vînzare, în pieţele din Capitală. Totuși, pandemia, dar și prețurile pe măsură au redus substanțial numărul cumpărătorilor, spun comercianții.

Cele două hectare de sere ale lui Iurie Bivol, situate în satul Bardar, raionul Ialoveni, sînt doldora de struguri. Ciorchinii ajung să cîntărească mai mult de un kg şi s-au copt mai devreme decît cei de pe cîmp, afirmă fermierul.

"Sînt mai aranjaţi, mai uniformi şi sînt mai dulci, mai coloraţi, fiindcă aici sub copertina din peliculă, plantele acumulează suma temperaturilor mai repede ca în cîmp", a spus fermierul, Iurie Bivol, transmite publika.md.

Strugurii crescuţi în sera lui Iurie Bivol sînt gustoşi, dar şi scumpi.

"Realizarea strugurilor este la preţul de 25 lei la kg. Nu cunoaştem partenerii, care se aprovizionează de la noi cu cît vînd strugurii, dar mă gîndesc cu un profit de 20 la sută", a spus fermierul.

De săptămînă viitoare, ciorchinii vor ajunge şi pe pieţele din Romînia, Polonia şi Rusia.

"Săptămîna care vine încep a ieşi cu struguri lor pe piaţă micii producători şi nu vrem să le facem lor concurenţă şi nouă să ne facem o concurenţă nejustificată. Săptămîna viitoare vom avea un preţ mai mic, în jur la 20 de lei, acest preţ este convenabil pentru partenerii externi", a mai spus Iurie Bivol.

Iurie Bivol planifică să culeagă în jur de 40 de tone de struguri. La Piaţa Centrală din Chişinău au apărut şi primii struguri de soiuri timpurii, cultivate în mediul natural. Comercianții se plîng însă că pandemia le-a redus substanţial vînzările.

"Lumea se uită numai şi gustă, şi se duce că nu are bani să cumpere".

Preţul unui kg de struguri începe de la 15 lei şi ajunge pînă la 25 de lei.

"Moldova, ţară agricolă, dar preţurile sînt mari. La noi trebuie să fie mai ieftin oleacă. Dar ce să faci cumpărăm, că trebuie vitamine".

"După cum munceşte omul se merită. Nu este un preţ mare".

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie este de aproape 126 mii de hectare. Din totalul acestora, soiurile de masă reprezintă doar 10 la sută.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load