X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Chișinău nu există miros neplăcut și nici nu va exista! Declarație

6 dec. 2021,, 09:45   Capitala
2687 2

Problema mirosului neplăcut de la stațiile de epurare din Chișinău aproape că a fost rezolvată. În capitala Moldovei nu există miros neplăcut și nici nu va exista.

Despre acest lucru a declarat vice-președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, Alexandr Odințov, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, datorită măsurilor luate de actuala conducere a Primăriei Chișinău, în oraș putem respira liniștit, deoarece mirosul neplăcut de la stația de epurare în sfîrșit a dispărut.

"Problema mirosului neplăcut a fost rezolvată. El nu există și nici nu va mai exista. Dar pentru soluționarea în totalitate a problemei, trebuie de dus undeva nămolul conservat în geotuburi, fermentare căruia a fost cauza mirosului neplăcut din capitală. A fost găsită o soluție tehnologică foarte complexă, dar pentru a rezolva în totalitate această problemă sînt încă necesare mijloace financiare destul de mari", a spus Alexander Odințov.

"Dacă e să ne exprimăm mitologic, aceste "grajduri Augean", acumulate în timpul conducerii foștilor primari, necesită fonduri destul de mari. Este vorba despre mai mult de 2 milioane de tone de nămol, care fermentează și emană un miros neplăcut și care s-a acumulat acolo și sub forma unei zone deschise, în aceste geotuburi. Dar cel mai important este lacul acestei duhori. Există 700-800 de mii de tone de duhoare și trebuie exportate. Unde? Deocamdată nu se știe. Una dintre cele mai apropiate soluții este fosta mină Purcel, unde s-a păstrat anterior o groapă de gunoi. Soluția radicală este de dus cît mai departe, ca acest miros să poată fi îngropat. În prezent, mirosul neplăcut a fost eliminat prin soluții tehnice și nu există nici o amenințare de miros neplăcut. Acum, în procesul actual, aproximativ o mie de tone de nămol care provin zilnic de la utilizatori sînt procesate în timp util, filtrate de apă, pentru uscare, sunt prelucrate cu ajutorul bacteriilor speciale și de aceea Primăria și întreprinderea specializată "Apă-Canal-Chișinău" luptă cu acei agenți economici care scurg substanțe chimice în canalizare fără a fi tratate. Conform legislației, fiecare întreprindere mare care are deversări în canalizare este obligată să aibă pe teritoriul său un element filtrant ca să scurgă o substanță practic dezinfectată, fără grăsimi, adică practic apă industrială. Acum noi nu acumulăm. Procesul a fost rezolvat de acum înainte. A fost conservată starea anterioară, este o mlaștină clocotitoare care a emanat o duhoare în tot Chișinăul. Și eliminarea acestei mlaștini în sine a fost amînată pentru ceva timp. Dar în Chișinău nu există miros neplăcut și nu va exista", a declarat vicepreședintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?