X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Chișinău există mari probleme privind calitatea înverzirii. Opinie

25 dec. 2021,, 14:00   Capitala
3789 1

Chișinăul este unul dintre cele mai verzi orale europene, însă din punct de vedere al calității înverzirii noi nu intrăm nici măcar în ultimele cincizeci de orașe. Iar politica în domeniul înverzirii capitalei a fost lăsată în voia sorții de primărie și întreprinderea municipală ”Spații verzi”.

Despre aceasta a declarat pentru Noi.md Anatol Pînzaru, arhitect peisagist, membru al Uniunii și Asociației Arhitecților, menționînd că municipiul nu are nici măcar un regulament de dezvoltare a parcurilor în zona istorică a Chișinăului.

”Noi abia acum discutăm perspectivele de dezvoltare a capitalei, inclusiv a zonelor verzi, pînă în a. 2030. Politica așa numitei carcase verzi încă nu a fost adoptată, pentru că nu există hotare cadastrale clare ale zonelor verzi, nu a fost efectuată o inventariere a tuturor copacilor, arbuștilor, nu a fost stabilită starea lor – trebuie să identificăm nu numai componența numerică, calitativă și de specie a plantelor, dar și starea lor biologică, fiziologică și forestieră. Carcasa de înverzire a orașului trebuie adificată conform anumitor norme și cerințe, nu doar ecologice, dar și estetice. Nu se admite plantarea copacilor care vor astupa toate fațadele sau vor interfera cu linia de troleibuz etc.”, a menționat Anatol Pînzaru.

Potrivit lui A. Pînzaru, nu numai în parcurile din zona istorică a orașului, ci și în toate zonele verzi va trebui să modificăm radical totul, să avem o abordare științifică, practică a politicii de înverzire a orașului.

”Este necesară nu o peticărie parțială, dar o abordare complexă: trebuie inventariate toate spațiile verzi pe străzi, alei, bulevarde, trebuie să stabilim cum și ce avem de făcut, să alcătuim un plan exact. Să nu ne apucăm de toate concomitent, ca să facem în tot orașul, dar să luăm fiecare stradă în parte, să alcătuim un plan dendrologic, să defrișăm copacii care prezintă pericol pentru viața oamenilor și să plantăm , cu ajutorul macaralei, noi copaci mari, conform regulilor și cerințelor stabilite. Și nu acele specii de copaci, de care dispun sau pe care le propun pepinierele, da cele de care trebuie. La noi, spre exemplu, în loc de stejar cu frunza roșie este propus frasinul, care în patru ani ajunge la 25 metri, s-ar părea că spațiul a fost înverzit, dar fără nici un rost. În oraș avem o mulțime de copaci de genul ligaturii aspre sau a arțarului american – mari, verzi, aparent buni, dar periculoși, dat fiind că există marele risc de cădere a ramurilor mari peste trecători sau unitățile de transport, din cauza fragilității lor sporite. Jumătate din Chișinău suferă din cauza unor asemenea discrepanțe în speciile copacilor plantați”, a spus arhitectul peisagist, membrul Uniunii și Asociației Arhitecților.


Interlocutorul Noi.md a menționat, că politica de înverzire a capitalei a fost lăsată în voia sorții de primărie și întreprinderea municipală ”Spații verzi”.

”Și asta-i cel mai regretabil, deoarece primarul nu poate fi specialist în toate domeniile. Ela are încredere în angajații acestei întreprinderi municipale, însă ei uneori privesc cu indulgență sarcinile și propun pentru plantare acele specii de copaci, care există în pepinieră”, a spus Anatol Pînzaru.

El ne-a îndemnat să atragem atenție la calitatea înverzirii, nu la cantitate.

”Avem în oraș multă verdeață – se știe, Chișinăul este unul dintre cele mai verzi orale europene, însă din punct de vedere al calității înverzirii noi nu intrăm nici măcar în ultimele cincizeci de orașe. Avem o îngrijire proastă a copacilor și o combinație proastă a speciilor. Și trebuie să plantăm nu puieți subțiri, de grosimea unui deget, da copaci de 6-8-10 metri cu bulgăre mare, grosimea trunchiului la nivelul pieptului trebuie să fie de cel puțin 10-12 cm, cu legături, ghidaje, pentru ca vandalii sau șoferii care își parchează mașinile în preajmă, să nu-i rupă. Da, va costa mai scump, dar e mai bine să plantăm 500 de copaci scumpi, care vor prinde rădăcini, în loc de 5000 dintre care vor supraviețui doar 50. Dar plantarea puieților tineri, cu tulpină subțire, pe care o face întreprinderea municipală Spatii verzi, este doar o irosire a banilor publici”, a subliniat arhitectul peisagist, membrul Uniunii și Asociației Arhitecților, Anatol Pînzaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?