Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Chișinău ar putea apărea primul muzeu subteran din oraș

3 iun. 2023,, 10:00   Capitala
5802 0

În Chișinău sunt planificate două noi proiecte majore "Chișinăul subteran" și "Acoperișuri verzi", iar în capitala Republicii Moldova ar putea apărea primul muzeu subteran din oraș.

Despre aceasta a relatat, într-un interviu pentru Noi.md, Ion Ștefăniță, reputat expert în domeniul patrimoniului cultural și șef al Direcției energie durabilă, investiții și inovare din cadrul Primăriei capitalei.

El a menționat că a trecut în lung și-n lat toate subsolurile orășenești -- treceri subterane, beciuri, tunele vechi.

”Cred că ele ascuns un potențial enorm pentru dezvoltarea rutelor turistice. Deocamdată jumătate dintre ele-s părăsite, dar am convingerea că banii investiți în amenajarea lor se vor recupera. Mai ales că recent a apărut un proiect-pilot interesant. Ține de cel mai vechie veci chișinăuian, descoperit de arheologi pe bd. Grigore Vieru, 7 în apropiere de teatrul Eugene Ionesco. Asociația «Monumentum» a propus ca în aceste trei săli enorme să fie deschis primul muzeu subteran din oraș. Este chiar un loc istoric, ruinele bisericii Sfinților Arhangheli, descoperite aici, numără peste 230 de ani”, a subliniat Ion Ștefăniță.

Potrivit lui, primăria capitalei a putut convinge consilierii municipali că orașul nu se poate dezvolta fără studiile arheologice. În rezultat, pentru prima dată în istoria Chișinăului, primăria a alocat 5 milioane de lei nemijlocit pentru lucrările arheologice în raza orașului. Și Direcția energie durabilă, investiții și inovare al Primăriei capitalei a contribuit la soluționarea acestei probleme.


În ceea ce privește proiectul ”Acoperișurile verzi”, Ion Ștefăniță a spus că el se bazează, în fond, pe experiența germană.

”Pentru Chișinău, aceste idei încă par exotice, dar eu știu că în clima noastră ele vor prinde și vor deveni populare. Mai ales că acest proiect este una dintre direcții în elaborarea concepției comune de oraș ecologic”, a declarat șeful Direcției energie durabilă, investiții și inovare din cadrul Primăriei capitalei.

El a subliniat că gazonul, florile, arbuștii și copacii de dimensiuni mici, printre care vor fi amenajate cafenele de vară, foișoare, terenuri sportive și de joacă, creează pe acoperișuri, terase nu doar niște oaze verzi și comode.
”Contează mult faptul că vara «acoperișurile verzi», fațadele acoperite cu iederă creează o izolare suplimentară, împiedică încălzirea acoperișului și a pereților, da iarna servesc drept izolare termică. Ele reduc cheltuielile pentru climatizarea aerului, lungesc viața acoperișului, curăță apa de ploaie de metale grele, îmbogățesc aerul cu oxigen, înghit zgomotul magistralelor. Azi la Chișinău un «acoperiș verde» există doar pe un teritoriu privat de pe str. Pan Halippa. Da eu vreau ca această idee minunată să obțină sprijinul statului. Recent, am discutat mai multe proiecte-pilot la preturile Ciocani și Botanica, în total – cinci adrese”, a declarat Ion Ștefăniță.

5
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?