X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 965

În capitală crește numărul cîinilor fără adăpost

23 aug. 2021,, 09:31   Capitala
1682

Numărul cîinilor fără adăpost crește de la an la an. Cel puțin asta spun reprezentanții uneia dintre cele mai populare asociații din Capitală, care deține un azil pentru maidanezi. În ultimii doi ani, aici numărul aproape că s-a dublat.

Pentru că a fost depășită capacitatea adăpostului, cîinii sînt ținuți chiar și în drum, fiind un pericol pentru trecători, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Banii pe care îi are asociația, deși sînt insuficienți, provin din donații. În mare parte, cei care fac transferuri pe conturile asociației sînt moldoveni din afara țării, care văd, în statele în care se află, ce atitudine au autoritățile pentru animalele fără adăpost. Cheltuielile cresc dacă este nevoie de medicamente și consultarea veterinarilor sau pentru vaccinarea cîinilor. De asemenea, după ce ajung aici, patrupezii sînt sterilizați.

Din spusele fondatoarei azilului, anterior, autoritățile locale ar fi decis să aloce un teren pentru a amenaja un adăpost cu toate actele în regulă, dar de un an, de cînd ar fi fost aceste discuții, lucrurile nu s-au mai mișcat din loc.

Primăria Chișinău deține doar centrul de sterilizare al cîinilor, din cadrul Necropolei. Și acolo, deseori, capacitatea centrului este depășită. Dacă, în medie, se pot afla concomitent pînă la 700 de cîini, sînt cazuri cînd numărul lor se apropie de 900.


Pentru că centrul este supraaglomerat, cîinii fără stăpîn prinși în stradă sînt sterilizați, vaccinați antirabic, iar apoi, dacă nu sînt agresivi, sînt lăsați în libertate. În municipiul Chișinău, sînt peste 10 aziluri și locuri unde patrupezii primesc adăpost și mîncare, dar care sînt fondate de asociații independente.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав