X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Imagini unice din Arhiva Națională. Clădirea Filarmonicii, în fotografii de aproape o sută de ani (FOTO/VIDEO)

26 noi. 2020,, 07:18   Capitala
7724 0

Agenția Națională a Arhivelor a publicat o expoziție virtuală a clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, doar că imaginile edificiului datează încă din 1949.

Clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost ridicată în perioada anilor 1912-1913. Tîrgovețul Constantin Colomandi a convenit cu Suher Fradis, care deținea un lot în centrul urbei, să construiască acolo un local pentru teatru-circ, transmite zugo.md.

După ce a depus solicitarea pe numele administrației orășenești, la 27 aprilie 1912, locul a fost inspectat de o comisie, formată din cîțiva ingineri de la sectorul III al Poliției, pentru a evalua proiectul depus. În cadrul inspectării au fost constatate mai multe erori și inexactități la proiect care urmau să fie soluționate. Construcția a început sub supravegherea arhitectorului Vladimir Țîganco.

La 19 octombrie 1912, cînd lucrările se apropiau de sfîrșit, unul din pereții care făceau parte din ansamblul scenei s-a prăbușit. La 14 martie 1913, Colomandi a primit dreptul de a relua lucrările, iar la 12 octombrie, el a solicitat administrației guberniale permisiunea să dea clădirea în exploatare.

La 23 octombrie 1913 comisia a constatat că edificiul întrunește toate condițiile tehnice pentru prezentarea spectacolelor avînd o capacitate de 360 spectatori. Ulterior, în anul 1914, au fost construite anexele în care a fost amplasat utilaj pentru proiectarea filmelor. Sala de cinema a fost denumită „Expres”.

Edificiul a rămas intact în perioada primilor ani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Constantin Colomandi, care a reintrat în proprietatea localului, dorea ca sala de cinema să-și reînceapă proiecțiile.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?