COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Harmelin: În Consiliul municipal Chișinău voi încerca să ridic cultura Chișinăului

Harmelin: În Consiliul municipal Chișinău voi încerca să ridic cultura Chișinăului

Iurie Harmelin, fondatorul și directorul artistic al Teatrului Dramatic de Stat „De pe strada Trandafirilor”, ales în Consiliul Municipal Chișinău pe listelor Partidului Socialiștilor, consideră că orice oportunitate trebuie folosită cel puțin pentru a încerca de a îmbunătăți situația culturală din capitală, precum și pentru a rezolva probleme de educație, dezvoltare a copiilor și a tineretului, transmite Noi.md.

Despre aceasta a declarat Iurie Harmelin pentru bloknot-moldova.md, menționînd că Chișinăul a fost și va rămîne întotdeauna orașul său iubit.

„Aș putea trăi în orice oraș al lumii, dar sînt aici tot timpul, cu excepția timpului pe care îl petrec în străinătate pentru tratament, pentru ca mai apoi să pot lucra cu forțe noi în orașul natal, să continui să-l iubesc și să fac pentru el tot ce-mi stă în puteri. Și o voi face pînă la ultimele puteri! M-am născut în Chișinău cu 65 de ani în urmă, am crescut în acest oraș, aici m-am dezvoltat profesional și personal. Bunicul meu, mama, bunica, din partea mamei mele, și bunica și străbunica ei s-au născut la Chișinău. Aceștia, împreună cu copiii mei, sînt mai mult de 7 generații a familiei pe care îi cunosc. Casa noastră a fost prima clădire cu două etaje din orașului nostru înainte de război, pe stradela Zerkalinîi. Am reușit să locuiesc acolo pînă în 1961. După război, casa a fost naționalizată”, a spus el.


Maestrul, așa cum formulează el însuși, „a creat, dar încă nu a construit” un teatru care este incredibil de popular nu numai în Moldova, ci și în întreaga lume.

„Teatrul nostru a devenit un brand al Moldovei și este vestit în toată lumea. Teatrul în care au lucrat și continuă să lucreze artiști care sînt chemați și ademeniți în toate orașele, dar rămîn fideli scenei lor natale, liceului nostru, pe care l-am fondat în 1995. Acesta este un întreg complex teatral care funcționează astfel încît să-și continue viața fără mine cînd va veni vremea! Teatrul nostru are patruzeci și trei de ani. Problema sa principală este că în acești ani a fost fără acoperiș deasupra capului. În apropierea zonelor închiriate se află o clădire nefinisată. Construcția a început în 2002. O parte a fost ridicată, însă multe dintre acestea au fost deja furate de oamenii străzii... Dar mai există pereți, acoperișul, scena, sala. Conform estimărilor, este nevoie de 20 de milioane de lei pentru a finaliza construcția clădirii teatrului. Cu atît mai mult că este situat în imediata apropiere a liceului de teatru”, a explicat Iurie Harmelin.

Vorbind despre problemele în domeniul educației, interlocutorul a subliniat că ele sînt multe, dar, în primul rînd, el ar vrea să schimbe programele de educație a tinerei generații.

„Copiilor le-a fost luat și pioneria, și comsomolul și așa mai departe. Nu-mi propun să întorc toate acestea, dar copiii și tinerii trebuie să aibă o ocupație. Căci nimeni nu citește, copiii se dezvoltă prost, doar telefoane și televizoare. Aproape că nu există cercuri și, dacă există, atunci sînt contra plătită și scumpe. Școlile nu dezvoltă copiii spiritual. Nu există clase de film, care să asculte muzică clasică. Părinții sunt obligați să-și lase copiii la bunici și să plece în străinătate la muncă. Familiile din această cauză devin incomplete... Trebuie de inventat ceva pentru dezvoltarea copiilor și a tineretului. Practic nu mai există secțiile și cercurile tehnice, cum ar fi stația tinerilor tehnicieni, naturaliști etc.”, spune regizorul.

El a menționat că, școlile din Chișinău, sînt frecventate de mult mai puțini copii decît numărul pentru care sînt proiectate școlile.

„De exemplu, în școala Nr. 55 există 400 de copii, iar școala a fost construită și funcționa pentru 2,5 mii. De ce nu ar trebui de obligat fiecare instituție de învățămînt din oraș să organizeze anumite cluburi după interese pentru copiii nu numai ai acestei școli, ci și pentru alții", a concluzionat Iurie Harmelin.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load