Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Grădinița ”Lăstăras” funcționează fără autorizație sanitar-veterinară

14 mai. 2018,, 09:31   Capitala
7022 0

Grădinița „Lăstăraș”, implicată într-un scandal mediatic, funcționează fără autorizație sanitar-veterinară, relatează Noi.md, citînd declarațiile Rodicăi Guțu, șef interimar al Direcției Generale Educație Tineret și Sport (DGETS) a Primăriei Chișinău.

Potrivit șefei DGETS, un grup de lucru din cadrul Direcției a realizat o inspecție la instituția sus-menționată, în urma căreia au fost constatate un șir de nereguli.

S-a constatat că orele extracuriculare contra plată sînt realizate în locul orelor incluse în planul curricular al instituției, care, în mod normal, trebuie efectuate gratuit. Mai mult decît atît, personalul grădiniței nu are dreptul legal de a presta servicii contra plată, deoarece este salarizat din surse bugetare, iar pentru orele extracurriculare este nevoie de angajarea unui personal adițional.

Grădinița-creșă, care funcționează din 1988, are o capacitate 28 de grupe cu 660 de locuri, relevant fiind faptul că peste 80 la sută dintre copiii care frecventează această instituție sînt copii din afara sectorului Rîșcani, asta în timp ce, potrivit legii, prioritate trebuie să aibă copiii domiciliați în sector.

Grupul de lucru a atestat un șir de nereguli, printre care faptul că grupul alimentar al instituției se află într-o stare deplorabilă, iar banii de la părinți sînt colectați și gestionați în mod ilegal, pentru că Asociația Obștească „Lăstăraș” funcționează în afara cadrului legal.


Totodată, potrivit Rodicăi Guțu, în cadrul Grădiniței „Lăstăraș” lipsește cu desăvîrșire principiul transparenței decizionale.

La rîndul său, primarul interimat general al capitalei, Ruslan Codreanu, regretă că prin astfel de exemple este pătată imaginea educației la nivel municipal.

„Circa 14 milioane de lei sînt colectați anual de la părinți prin intermediul asociațiilor AO ”Lăstăraș”. Prin astfel de exemplu este luată în batjocură munca. AO „Lăstăraș nu a avut dreptul să presteaze contra plată servicii pe care trebuia să le presteze gratis. Eu personal am văzut trei scrisori ale domnului Fleaș către ministru precum că acolo totul e bine. Transparența lipsește definitiv”, a mai punctat Codreanu.

Totodată, acesta a cerut DGETS să anuleze într-un termen cît mai scurt concursul prin care a fost numită actuala directoare în funcție.

„Începînd cu ziua de azi, trebuie să fie eliberați toți care sînt acolo”, a adăugat Codreanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?