COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6594

Faţada Sălii cu Orgă din Chişinău se macină, la nici doi ani după restaurare

13 apr. 17:44   Capitala
1284 0

Faţada Sălii cu Orgă din Chişinău se macină şi este spălată de ploaie, la nici doi ani de la finisarea lucrărilor de restaurare. Porțiuni întregi de tencuială stau să cadă, iar cele mai afectate sînt postamentele cu lei de la intrarea în clădire.

Administraţia instituţiei afirmă că monitorizează situaţia, dar spune că se va interveni doar după evaluarea costurilor pentru lucrările de mentenanţă.

Locuitorii Capitaliei sînt indignaţi de problemele apărute şi consideră că principala cauză este calitatea proastă a materialelor folosite, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

"S-au pus materiale slabe, nu s-a făcut lucrul calitativ, de aceasta se deteriorează lucrarea."

"Cineva a făcut ca de obicei, fără interes şi fără dăruire."


"Au lucrat rău, de aceea se ruinează. Nimănui nu-i place, dar la noi totul se face aşa."

Administraţia instituţiei spune că aşteaptă rezultatul unei expertize efectuate de o echipă de experţi tehnici.

"Am convocat arhitectul principal, autorul proiectului şi reprezentanţii firmei de construcţie şi am convenit că la primăvară cum se face timpul frumos o să repare.", a afirmat directorul general al Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu.

"O să discutăm şi o să găsim soluţia, noi ştim de aceasta, am văzut, nici nouă nu ne place, dar ce să facem. Nu o să lăsăm aşa, o să vedem din ce motiv.", a menționat şefa gospodăriei Sălii cu Orgă, Varvara Cujbă.

Într-un răspuns oferit de Ministerul Culturii se menţionează că, în cazul în care specialiştii vor constata că există probleme grave în privinţa fațadei, vor fi solicitate serviciile Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi ale Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică pentru elucidarea cauzelor problemei.

"Urmează să aşteptăm acel raport care va fi realizat de instituţia teatral concertistică, Sala cu Orgă, în cazul în care se constată că aceste consecinţe au apărut din nivelul scăzut al calităţii construcţiei, atunci agentul economic va urma să readucă în ordine, cu respectarea tuturor normelor introduse în restaurare.", a comunicat directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Guvernul României a oferit un grant în valoare de un milion de euro pentru reparația clădirii în anul 2014. Din acești bani a fost reparat acoperișul, restaurate fațadele și reconstruit demisolul localului.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽