Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1137

Fabrica de sticlă riscă să fie închisă

10 aug. 11:30   Capitala
2666 0

Fabrica de sticlă din Chişinău, care aduce, anual, în bugetul de stat zeci de milioane de lei, şi-ar putea sista activitatea, iar peste 380 de angajaţi riscă să rămînă fără un loc de muncă.

Se întîmplă după ce singurul cuptor, ce asigură procesul tehnologic, degradează de la o zi la alta, după ce termenul de exploatare a expirat acum doi ani. Administraţia întreprinderii de stat a adunat însă doar jumătate din suma necesară reparaţiei utilajului, transmite Tvr Moldova.

Singurul cuptor funcţional, din cele patru, de la Fabrica de sticlă din Chişinău, a fost reparat în 2017. De atunci, nu s-a mai investiti în utilaj.

Din cauza condiţiilor de muncă extreme, angajaţii secţiei lucrează în echipamente speciale.


Din cauza temperaturilor încinse, mai multe componente ale cuptorului au început să se topească, iar specialiştii nu exclud că, într-o bună, sistemul ar putea ceda. Aşa s-a întîmplat în 2016, cînd din cauza unei defecţiuni la cuptor, fabrica şi-a întrerupt activitatea timp de un an, iar mai mulţi angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă. Oamenii se tem că situaţia s-ar putea repeta.

În ultimii ani, întreprinderea a avut venituri generoase şi a reuşit să adune jumătate din suma necesară pentru reparaţia cuptorului.

Ion Covrig, administrator Î.S. Fabrica de sticlă Chişinău. „Pentru reconstrucţia şi modernizarea acestui cuptor va fi în jur de 12-14 milioane de euro. Urmează să contractăm anumiţi creditori de pe piaţa locală. Să discutăm. sîntem deja în discuţii”.

Tatiana Sava, directorul general adjunct, Agenţia Proprietăţii Publice: „Analizăm cîteva opţiuni. Prima opţiune ar fi reinvestirea profitului deja realizat de întreprindere. Suma profitului în acest an au fost peste 44 de milioane de lei, iar suma pe care vrem să o reinvestim, care ar fi trebuit să se ducă în bugetul de stat este de peste 22 de milioane de lei”.

Administratorul spune că lucrările de reparaţie a cuptorului vor începe la toamnă şi se vor desfăşura în etape. Şi cele trei linii de producere si ambalare au nevoie de reabilitare. Valoarea lucrărilor ar putea ajunge la 30 de milioane de euro, bani pe care întreprinderea nu-i are.

Lunar, fabrica produce aproximativ 12 milioane de sticle şi borcane sau peste 150 de milioane de unităţi, anual. Aproape 80 la sută din producţie este exportată, în mare parte, în Uniunea Europeană. Salariul mediu al unui angajat este de peste 14.600 de lei.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав